Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2016 15:43

Τι συμβαίνει στα πέντε πρώτα λεπτά της ζωής ενός μωρού

Τι συμβαίνει στα πέντε πρώτα λεπτά της ζωής ενός μωρού

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης πέρασαν, είτε εύκολα είτε δύσκολα και έχει έρθει η ώρα για τους γονείς να κάνουν την πρώτη αγκαλιά.

Πριν από αυτό όμως, οι γιατροί φροντίζουν ώστε το παιδί να είναι ασφαλές και στα πέντε πρώτα λεπτά της ζωής του εξετάζονται κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. 

Η πρώτη κίνηση του νεογνολόγου και της μαίας είναι να σκουπίσουν το μωρό για να το ζεστάνουν με την ελαφρά τριβή να αποτελεί και ένα καλό ερέθισμα για την αναπνοή. Κατόπιν, τυλίγεται σε ζεστές πετσέτες, ενώ παράλληλα ο νεογνολόγος θα κρίνει πόσο επιτυχημένα έχει γίνει η μετάβαση στην εξωμήτριο ζωή.

Στο πρώτο λεπτό και ξανά στο πέμπτο λεπτό εκτιμά αν υπάρχει αναπνοή και πόσο ρυθμική είναι, τον καρδιακό ρυθμό, τον μυϊκό τόνο, την αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του νεογνού: είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει μελανά χεράκια και ποδαράκια τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση μέχρι και κάποιες ημέρες αργότερα.

Για τα περισσότερα νεογνά η μετάβαση είναι ομαλή χωρίς ανάγκη βοήθειας, το 10% έχουν ανάγκη κάποιας παρέμβασης, όπως π.χ. οξυγόνο, ήπια αναρρόφηση στη μύτη και το στόμα, ενώ το 1% περίπου θα χρειαστεί πιο εντατική ανάνηψη από την εξειδικευμένη ομάδα νεογνολόγων ή και μεταφορά στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα για τα πρόωρα νεογνά, που λόγω της φυσιολογικής τους ανωριμότητας έχουν ανάγκη εξειδικευμένης υποστήριξης. Το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη εκείνα που έχουν προγεννητικά ή περιγεννητικά διαγνωσμένους παράγοντες κινδύνου. Αν όλα είναι φυσιολογικά στην αρχική εκτίμηση, ακολουθεί μια πιο λεπτομερής εξέταση του παιδιού για να διαπιστωθούν προβλήματα που δεν απειλούν τη ζωή του, χρήζουν όμως προσοχής και αντιμετώπισης.

Σχόλια