Τρίτη, 26 Σεπτέμβριος 2017 10:20

Τι να κάνετε αν το παιδί σας αρνείται να πάει σχολείο

Τι να κάνετε αν το παιδί σας αρνείται να πάει σχολείο

Θα πρέπει να προσέξετε πολύ αν το παιδί σας αρνείται να πάει σχολείο γιατί μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι το Πανεπιστήμιο!

Ποια είναι η αιτία;

Ένα πρόβλημα στο σχολείο όπως ο φόβος του παιδιού για κάποιον επιθετικό συμμαθητή του ή μια ιδιαιτέρως κακή σχέση με τον δάσκαλό του, μπορεί να κάνει το παιδί να έχει άρνηση με το σχολείο.

Δείτε 6 λόγους που το παιδί δε θέλει να πάει στο σχολείο:

1. Προβλήματα κοινωνικότητας με άλλα παιδιά
2. Προβλήματα με τον δάσκαλο όπως προείπαμε
3. Μαθησιακά προβλήματα που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα του παιδιού
4. Αγωνία που φεύγει από το σπίτι
5. Πλήξη
6. Αντιπαράθεση με τους γονείς

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Ρωτήστε το παιδί τι του συμβαίνει. Π.χ. «Έχεις προβλήματα με κάποιο συμμαθητή σου;» ή «Μήπως βαριέσαι; Τι ακριβώς βαριέσαι;»

Αν μετά από μια αναλυτική κουβέντα δεν βγάλετε άκρη τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τα αδέρφια του ή με άλλους γονείς συμμαθητών του για να διαπιστώσετε τι πραγματικά
μπορεί να συμβαίνει. 

Πρακτικές συμβουλές
Αν είναι πρόβλημα μαθησιακό κανονίστε συνάντηση με τον δάσκαλο και ερευνήστε το ζήτημα σε βάθος.

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φιλίες και το πρόβλημα είναι κοινωνικό ο ίδιος ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα γλωσσικών διαταραχών, όρασης ή ακόμα και ακοής.

Τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο όταν οι γονείς ενδιαφέρονται για το σχολείο τους. Συννενοηθείτε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και δηλώστε εθελοντική συμμετοχή στις δραστηριότητες του συλλόγου, όπως συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλωσεις των παιδιών, οργάνωση εκδρομών, στην επίλυση προβλημάτων του σχολείου.

Το παιδί μπορεί να ευεργετηθεί από τη δική σας συμμετοχή στον χώρο εκπαίδευσης νιώθωντας ότι είστε περισσότερο κοντά του.

Κάντε το σχολείο διασκέδαση. Μιλήστε με θετικά λόγια στο σπίτι για το σχολείο. Ποτέ μην πείτε «Ναι το σχολείο είναι αγγαρεία, έτσι το έβλεπα και εγώ αλλά δε γίνεται να μην πας».

Εμπνεύστε τον ενθουσιασμό στο παιδί και την έννοια της μάθησης. Αν το παιδί εκδηλώνει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα, όπως τα ελληνικά τη λογοτεχνία ή για τη γυμναστική φροντίστε να ενισχύσετε την τάση του αυτή για να πηγαίνει με περισσότερη διάθεση στο σχολείο.

Να έχετε πίστη στο παιδί. Τα παιδιά που δεν αγαπούν το σχολείο συχνά έχουν αποθαρρυνθεί από το περιβάλλον τους. Δώστε τους να καταλάβουν ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους ότι μπορούν να μάθουν και να πετύχουν.

Μη δίνετε έμφαση στους βαθμούς. Αν το παιδί έχει μανία να παίρνει σε όλα άριστα μπορεί να αποθαρρυνθεί ακόμα και όταν κάνει μια εργασία απολύτως αποδεκτή , όχι όμως άριστη.

Σχόλια