Δευτέρα, 04 Σεπτέμβριος 2017 09:49

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζετε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζετε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ

Τη σχέση που μπορεί να έχει η δυσκολία στον ύπνο με άλλα προβλήματα υγείας προσπάθησαν να βρουν ερευνητές, όπως διατυπώθηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 13.000 ενήλικες, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις συνήθειες του ύπνου τους. Στη συνέχεια, εξετάστηκε πόσοι από αυτούς είχαν εκδηλώσει ισχαιμική καρδιοπάθεια –είτε έμφραγμα είτε στηθάγχη– ή είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα όσοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν τα βράδια διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σε γενικές γραμμές, ο κακός ύπνος –ο οποίος ορίστηκε με γνώμονα ποικίλες παραμέτρους, όπως η υποκειμενική ποιότητα του ύπνου, η δυσκολία/ευκολία να αποκοιμηθεί κανείς, η διάρκεια του ύπνου, οι διακοπές στον ύπνο και η υπνηλία της επόμενης ημέρας– συσχετίστηκε με 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Ο διαταραγμένος ύπνος ή ο ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ανεβασμένους παλμούς καρδιάς, αύξηση της πίεσης και απελευθέρωση χημικών ουσιών που συνδέονται με τις φλεγμονές της καρδιάς, παράγοντες που καταπονούν σημαντικά την καρδιά» αναφέρει ο καθηγητής Μετίν Αβκιράν, μέλος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σχόλια