Τις ημέρες του Πάσχα και ιδιαιτέρως το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά είναι ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές».
Κάθε χρόνο μετράμε ατυχήματα παιδιών βεγγαλικά ή δυναμιτάκια και για αυτό το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» παρέχει χρήσιμες συμβουλές προς αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών:
- Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα
- Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα χρησιμοποιούμε. Αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους.
- Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
- Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους.
- Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπό μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
- Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα ανάμεσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
- Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
Τι αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού
Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες, στα χέρια ανήλικων μπορούν να μετατραπούν σε «φονικά όπλα» απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών και οικογενειών, που αναπάντεχα έπειτα από κακή χρήση των εύφλεκτων -και πολλές φορές απρόβλεπτων- υλικών ή κάποιο τυχαίο λάθος βρέθηκαν, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιμένει κάθε χρόνο στην τεράστια σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, που το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση». Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη. Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή.
Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» αλλά και η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα. Και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. – Το Χαμόγελο του Παιδιού εφιστά την προσοχή για τα ατυχήματα από βεγγαλικά και κροτίδες
Πάσχα χωρίς εγκαύματα
Όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.
Προσοχή στη φλόγα της λαμπάδας και στο λιωμένο κερί, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, αποφεύγουμε όσες λαμπάδες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγούμε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Μην ξεχνάμε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι πιο ευαίσθητη από των ενηλίκων.
Iδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα.
Οι πρώτες βοήθειες για έγκαυμα
- Καθαρίζουμε την πληγή με άφθονο δροσερό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το δροσερό νερό, εκτός από τον καθαρισμό, θα βοηθήσει να υποχωρήσει γρηγορότερα και ο πόνος. Αν καούμε έξω από το σπίτι και δεν μπορούμε να έχουμε τρεχούμενο καθαρό νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό της πληγής κάποιο αβλαβές υγρό όπως κρύο γάλα.
- Αποφεύγουμε να βάλουμε στο έγκαυμα «γιατροσόφια» όπως λάδι, ντομάτα ή οδοντόκρεμα. Ιδιαίτερα η οδοντόκρεμα, αν περιέχει μέντα ή άλλο αρωματικό βότανο, μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Το καλύτερο είναι να βάλουμε προσεκτικά στην πληγή betadine, με γάζα ή με καθαρό βαμβάκι χωρίς όμως να τρίψουμε την περιοχή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές φαρμακευτικές αλοιφές ή σπρέι για εγκαύματα που θα βρούμε στο φαρμακείο και καλό είναι να έχουμε στο σπίτι μας για ώρα ανάγκης.
- Εάν το έγκαυμα είναι μεγάλο το σκεπάζουμε με καθαρό, όχι χνουδωτό, πανί ή το μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο όπου θα μας φροντίσουν. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε πλαστική μεμβράνη ή μια καθαρή σακούλα για να προφυλάξουμε την πληγή από τη μόλυνση μέχρι να φτάσουμε στο γιατρό.