bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Spicy pregnancy: Γιατί το τσίλι είναι ευεργετικό για την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές αλλαγές: στο σώμα, την ψυχοσύνθεση και ναι, στη διατροφή.

Κι ενώ κάθε ταξίδι εγκυμοσύνης είναι μοναδικό, πολλές μέλλουσες μητερές αναζητούν διαχειρίσιμους τρόπους να παραμείνουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο υποστηρίζει, ότι λίγο τσίλι στα γεύματα μίας εγκύου είναι δυνατό να συνδέονται με μειωμένο κινδυνο για διαβήτη της κύησης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ανέλυσε δεδομένα από 1.397 εγκυμονούσες σε όλες τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα με βάση τα φασόλια, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών φασολιών, της φασολάδας και του τσίλι, και αν αυτό συνδεόταν με τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν GDM.

Ποια τροφή ήταν αυτή που ξεχώρισε; Το τσίλι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν τσίλι περίπου μία φορά το μήνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη κύησης—3,5% σε σύγκριση με 7,4% σε άτομα που δεν έτρωγαν ποτέ τσίλι. Είναι ενδιαφέρον ότι η συχνότερη κατανάλωση τσίλι δεν έδειξε το ίδιο όφελος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο παρασκευής του τσίλι—ιδίως επειδή ορισμένες συνταγές περιέχουν μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, το οποίο έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο GDM.

Γιατί είναι ωφέλιμο το τσίλι;

Η μελέτη δεν εντόπισε ένα μόνο συστατικό πίσω από το πιθανό όφελος, αλλά προσφέρει μερικές θεωρίες που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στο τσίλι τη χαρακτηριστική του καυτερή γεύση, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα—ειδικά σε εγκύους—ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να υποστηρίξει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, αν και τα στοιχεία ειδικά στην εγκυμοσύνη εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Τα φασόλια, που χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση στο τσίλι, είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο και φαινολικές ενώσεις, και τα δύο έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο, πιθανώς επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης και αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα πιο σκούρα φασόλια, όπως τα μαύρα και τα κόκκινα, τείνουν να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές τις φυτικές ενώσεις.

Οι φυτικές ίνες από τα φασόλια και τα λαχανικά στο τσίλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου—και τα δύο είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς να κάνετε το τσίλι φιλικό προς την εγκυμοσύνη

Εάν έχετε την περιέργεια για τον τρόπο που θα εντάξετε το τσίλι στα γεύματά σας, ιδού μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσσουν.

Ξεκινήστε ελαφρά: Αν οι πικάντικες τροφές δεν είναι πολύ της αρεσκείας σας, αναζητήστε συνταγές που έχουν μία ανεπαίσθητη προσθήκη τσίλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λιγότερο καυτερό πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο ή πάπρικα.

Πάνω από όλα η ισορροπία: Δοκιμάστε εκδοχές με βάση τα φασόλια ή τα λαχανικά που είναι πιο ελαφριές στο κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά.

Μαγειρέψτε μεγάλες ποσότητες: Το τσίλι είναι ένα εξαιρετικό γεύμα που διατηρείται καλά για πολλές μέρες και είναι ιδανικό για τις περιπτώσεις εκείνες που το μαγείρεμα φαντάζει «βουνό».

Τι είναι ο διαβήτης της κύησης

Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως ελέγχεται κατά το δεύτερο τρίμηνο και, ενώ είναι κοινός και συχνά προσωρινός, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί—όπως υψηλότερο βάρος γέννησης ή ανάγκη για πρόωρο τοκετό .

Ο GDM μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες της μητέρας να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 στη συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά διαβήτη κύησης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί—από περίπου 6% το 2016 σε λίγο πάνω από 8% το 2021, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για την πιθανή αύξηση των ποσοστών διαβήτη κύησης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβή εθνικά δεδομένα για την περίοδο 2016-2021.

 

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print