7 πράγματα που πρέπει να περιμένετε τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό

Το μωρό είναι τελικά στα χέρια σας! Η κούραση και ο πόνος της γέννας αρχίζει να εξασθενεί και τώρα σας έχει συνεπάρει αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που περιμένατε εννέα ολόκληρους μήνες. Και τώρα τι;

Εκείνες οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό γεμίζουν μια μαμά με ανάμεικτα συναισθήματα: άγχος για το πλασματάκι που ήρθε στον κόσμο, χαρά, ευτυχία, ανακούφιση.

Το πρώτο πράγμα που θα μάθετε μόλις γίνετε μαμά είναι να περιμένετε το αναπάντεχο. Δεν έχει σημασία πόσο καλά είστε προετοιμασμένοι, θα αισθανθείτε εντελώς «πρωτάρα». Ευτυχώς το έχουν ζήσει εκατομμύρια γυναίκες και εδώ είναι μερικά συμπεράσματα της εμπειρίας τους για αυτό το καταπληκτικό ταξίδι της ζωής.

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Εννοείται πώς το σώμα σας θα είναι ευάλωτο σε διάφορα σημεία. Θα υπάρχει αιμορραγία, φούσκωμα και πόνος στο στήθος. Αλλά υπάρχει και ένας πόνος που ενδεχομένως δεν περιμένετε ότι θα ζήσετε: και αυτό είναι κράμπες λόγω των συσπάσεων της μήτρας. Μετά την πρώτη γέννα είναι συνήθως ήπιες αλλά μπορεί να τις αισθανθείτε πιο έντονες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτές οι κράμπες αυξάνονται σε ένταση μετά από κάθε γέννα – οπότε να είστε προετοιμασμένες.

Το στήθος σας θα είναι ευάλωτο εξαιτίας του θηλασμού και φυσικά αν γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό, θα είναι άβολο να καθίσετε – γι’ αυτό χρησιμοποιήστε μαξιλάρια.

Είμαι η βασίλισσα του κόσμου

Αμέσως μετά τον τοκετό το πιθανότερο είναι να αισθάνεστε πώς έχετε κατακτήσει όλο τον κόσμο! Αυτό συμβαίνει γιατί η γέννηση ενός μωρού ανεβάζει την ανδρεναλίνη στα ύψη. Μπορεί μέχρι πριν λίγα λεπτά να νιώθατε εντελώς εξαντλημένη, όταν όμως κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας γίνεστε ανίκητη.

Τι χαμός

Να είστε προετοιμασμένοι ότι μετά τον τοκετό το δωμάτιο σας θα μοιάζει με ταινία τρόμου. Αλλά θα είστε τόσο ενθουσιασμένοι με το μωρό σας που μπορεί να μην παρατηρήσετε το παραμικρό.

Λίγες ώρες μετά τον τοκετό ίσως προσπαθήσετε να σηκωθείτε για ένα ντους το οποίο θα είναι από τα καλύτερα που είχατε ποτέ!

Η βασίλισσα κάθεται στον θρόνο της

Η πρώτη επίσκεψη στην τουαλέτα μετά τον τοκετό μπορεί να είναι τρομακτική. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό ή τη μαία σας οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τις αλλαγές που θα δείτε στο σώμα σας, ειδικά αν κάνατε ράμματα κατά την παράδοση.

Καιρός για ύπνο

Μετά το πρώτο τάισμα το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί για αρκετές ώρες χωρίς καθόλου να ξυπνήσει αφού και το ίδιο χρειάζεται χρόνο να ανακάμψει από τη γέννηση. Η ανδρεναλίνη σας πιθανότατα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση. Γι’ αυτό και είναι καλό να ξεκουραστείτε, τώρα που μπορείτε (ακόμα!).

Όσο και να θέλετε να δείξετε το όμορφο μωρό σας σε φίλους και συγγενείς, είναι προτιμότερο το πρώτο 24ωρο να ξεκουραστείτε για να ανακτήσετε δυνάμεις.

Που είναι το φαγητό;

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το σίγουρο είναι ότι δεν θα πεινάτε καθόλου. Μόλις όμως ανακάμψετε η όρεξη σας θα επιστρέψει δριμύτερη!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια θρεπτικά γεύματα και άφθονο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει πιο γρήγορα.

Στον έβδομο ουρανό

Είναι προφανές ότι οι πρώτες 24 ώρες της ζωής του μωρού σας θα είναι γεμάτες δράση. Μπορεί να τις θυμάστε φευγαλέα μετά από μήνες αλλά είναι τόσο σημαντικές! Απολαύστε το κάθε λεπτό!

Exit mobile version