7 σημάδια που σας προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Μετράτε αντίστροφα για την ημερομηνία τοκετού που σας έχει δώσει ο γιατρός; Πολλές μέλλουσες μαμάδες συχνά αναρωτιούνται ποια θα είναι τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουν πριν τον τοκετό.

Πότε θα συμβεί; Πώς ακριβώς θα αισθανθούν; Πόση ώρα θα τους πάρει; Και το σημαντικότερο: πώς θα καταλάβουν ότι έχει έρθει η ώρα να γεννήσουν; Είναι λίγο δύσκολο οι γιατροί να προβλέψουν ακριβώς την ημερομηνία τοκετού καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την έναρξη του τοκετού. Υπάρχουν όμως κάποιες σαφείς ενδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι το μωρό έρχεται! Δώστε προσοχή!

Το μωρό «κατεβαίνει»

Λίγες εβδομάδες πριν από τον τοκετό, το μωρό θα κατέβει στο ύψος της λεκάνης. Αν μάλιστα γίνεστε για πρώτη φορά μητέρα θα αισθανθείτε ελαφρύτερη κάποιες βδομάδες πριν. Το μωρό θα πάρει και την θέση που ενδείκνυται για να βγει, δηλαδή το κεφάλι κάτω και χαμηλά. Ναι, μπορεί να αισθανθείτε ότι κάποιος «κάνει μπάνιο στην κοιλιά σας» και να σας πιέζει πολύ στην κύστη αλλά τα καλά νέα είναι ότι θα αναπνέετε καλύτερα αφού το μωρό θα απομακρυνθεί από τους πνεύμονες.

Ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται

Η διαστολή του τραχήλου της μήτρας είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο τοκετός είναι κοντά. Στο εβδομαδιαίο check up σας ο γιατρός σας θα μπορεί να μετρήσει και να παρακολουθήσει το μέγεθος της διαστολής. Βέβαια κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, οπότε μην αγχωθείτε αν η διαστολή είναι μικρή.

Οι κράμπες και ο πόνος στην πλάτη θα δυναμώσουν

Οι κράμπες και ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ενδεχομένως να είναι φυσιολογικοί, αλλά μπορεί να αποτελούν και σημάδια τοκετού. Αν λοιπόν δεν χαλαρώνετε και δεν ηρεμείτε ακόμα κι όταν αλλάζετε στάση, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Έχετε διάρροια

Όπως συμβαίνει με τους μύες της μήτρας που χαλαρώνουν, έτσι και οι άλλοι μύες του σώματός σας (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στον πρωκτό), χαλαρώνουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τοκετό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρές κινήσεις του εντέρου. Αν και ενοχλητικό, είναι φυσιολογικό. Μείνετε ενυδατωμένες και να θυμάστε ότι είναι καλό σημάδι!

Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα και υφή

Τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό θα παρατηρήσετε αυξημένες ή και συμπυκνωμένες κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε την εκροή βλέννας ροζ χρώματος ή στο χρώμα του αίματος. Αυτή η «απώλεια» είναι στην ουσία το κομμάτι βλέννας το οποίο έφραζε τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σημαίνει ότι αρχίζουν τα στάδια του τοκετού. Δεν την παρατηρούν όλες οι γυναίκες επειδή μπορεί να γίνει σταδιακά. Αν πάντως το χρώμα είναι του αίματος σημαίνει ότι ο τοκετός δεν αργεί.

Σπάνε τα νερά

Μπορεί στις ταινίες να βλέπετε ότι τα νερά της πρωταγωνίστριας σπάνε τη στιγμή που βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο. Στην πραγματική ζωή πάντως να ξέρετε ότι το σενάριο αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό. Στην πραγματικότητα το σπάσιμο των νερών είναι από τα τελευταία σημάδια του τοκετού και συμβαίνει μόλις στο 15% των γυναικών να μην έχουν παρατηρήσει κανένα άλλο σημάδι. Γι’ αυτό κάποιες θεωρούν ότι είναι το πρώτο σύμπτωμα του τοκετού! Την ώρα που θα συμβεί πάντως διατηρείστε τη ψυχραιμία σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Συσπάσεις

Το μεγαλύτερο σημάδι ότι ο τοκετός αρχίζει είναι οι περιοδικές συσπάσεις της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι συσπάσεις μοιάζουν με κράμπες περιόδου και επαναλαμβάνονται ανά 20 με 30 λεπτά. Σταδιακά όμως θα γίνονται όλο και πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Οι συσπάσεις γίνονται συχνότερες, μέχρι που επαναλαμβάνονται κάθε τρία με πέντε λεπτά. Για να χρονομετρήσετε τις συσπάσεις σας, σημειώστε την ακριβή ώρα που ξεκίνησε η καθεμιά και τη διάρκειά της.

Exit mobile version