7 tips που θα σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος

Μερικές γυναίκες από τη στιγμή που σταματούν την αντισύλληψη είναι εύκολο να συλλάβουν παιδί.

Κάποιες άλλες όμως δυσκολεύονται να «πιάσουν» παιδί και η διαδικασία της σύλληψης γίνεται μια καθημερινότητα που περιστρέφεται γύρω από τις ημέρες ωορρηξίας, συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις, μια σειρά από τεστ γονιμότητας και μπόλικο άγχος.
Παρά το γεγονός ότι η Μητέρα Φύση βάζει το δικό της χεράκι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε κι εσείς να κάνετε. Είτε λοιπόν έχετε μόλις αρχίσει τη προσπάθεια να μείνετε έγκυος είτε το σκέφτεστε για το μέλλον οι ακόλουθες συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες!

Κάντε ένα προληπτικό τσεκ – απ

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία σύλληψης είναι καλό να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο για την κατάσταση της υγείας σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις προγεννητικές βιταμίνες που έχουν φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει το έμβρυο από ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη. Το φυλλικό οξύ λειτουργεί θετικά κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό, ακόμη και πριν μείνετε έγκυος.

Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Η σημασία του φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη.

Μάθετε τα πάντα για τον κύκλο σας

Πόσα ξέρετε για τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας; “Το να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες γύρω για τον κύκλο σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο γόνιμες είστε”, λέει η Paula Hillard, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Μετρώντας τις μέρες του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, θα είστε σε θέση να ξέρετε πότε έχετε τις γόνιμες μέρες σας. Η ωορρηξία γενικά πραγματοποιείται περίπου 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, και θα παρατηρήσετε αλλαγές τόσο στη τραχηλική βλέννη σας όσο και στην θερμοκρασία του σώματός σας.

Πάντως, οι γυναίκες με κύκλο 28 ημερών τείνουν να έχουν ωορρηξία την 14η ημέρα. Όμως, πολλές γυναίκες έχουν μεγαλύτερό ή μικρότερο κύκλο, οπότε καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να είστε σίγουρες.

Μην αγχώνεστε για τις σεξουαλικές στάσεις

Οι μύθοι για τις καλύτερες στάσεις για να μείνετε έγκυος η αλήθεια είναι ότι  αφθονούν! Πραγματικά όμως, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι π.χ η ιεραποστολική στάση είναι η καλύτερη για να συλλάβετε μωρό ή ό, τι η στάση με τη γυναίκα από πάνω ενδείκνυται για να είναι το μωρό σας γένους θηλυκού.
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι όσο πιο κοντά έρθει το σπέρμα στη βλέννα που καλύπτει τον κόλπο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει από την οξύτητά του, οπότε προτιμήστε μια στάση που επιτρέπει τη βαθιά διείσδυση.

Μείνετε ξαπλωμένες μετά τη διείσδυση

Το πιθανότερο είναι να το έχετε ακούσει, ότι αμέσως μετά το σεξ είναι καλό να μείνετε ξαπλωμένες με τα πόδια σας ψηλά στον αέρα για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.
“Είναι μια καλή συμβουλή να παραμείνετε στο κρεβάτι  περίπου 10 έως 15 λεπτά αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή” λέει ο James Goldfarb, διευθυντής του τμήματος Υπογονιμότητας στη Cleveland Clinic. “Μην πηγαίνετε επίσης στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, συμπληρώνει λέει. “Αν περιμένετε 10 έως 15 λεπτά, το σπέρμα θα έχει λιγότερες πιθανότητες να γλιστρήσει έξω χωρίς να έχει φτάσει στον κόλπο σας”, καταλήγει.

Μην το παρακάνετε

Κάνοντας σεξ κάθε μέρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. “Σε γενικές γραμμές, το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και 72 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Το καλύτερο λοιπόν είναι να κάνετε σεξ σε τακτική βάση” λέει ο Goldfarb.

Όσον αφορά την ποιότητα του σπέρματος, τα στενά ρούχα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων” συμβουλεύει η Joanne Piscitelli, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, το κινητό τηλέφωνο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα των αντρών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν συσκευή με hands-free και το κινητό τους τηλέφωνο το τοποθετούσαν στην τσέπη κοντά στα όρχεις, είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Human Reproduction οι άντρες που καταναλώνουν τρόφιμα σόγιας έχουν επίσης χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Μην αγχώνεστε

Προσπαθήστε να είστε χαλαροί και να μην αγχώνεστε! Μπορείτε απλά να κλείσετε τα μάτια και να πείτε στον εαυτό σας “Απλά χαλάρωσε και ότι είναι να συμβεί θα συμβεί” καθώς το άγχος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία. Όσο πιο χαλαρή λοιπόν είστε, τόσο το καλύτερο!

Ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Η άσκηση είναι μια καλή συνήθεια που σας βοηθά να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος τόσο στην καθημερινότητά σας τώρα όσο και στην περίοδο της εγκυμοσύνης στο μέλλον. “Εκτός αυτού είναι σημαντικό να κόψετε τις κακιές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να γίνει μια αναπροσαρμογή στη διατροφή σας”, λέει η Hillard.

Διαβάστε σε σχετικά άρθρα του baby. gr: Η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνηςΚάπνισμα και εγκυμοσύνη: Πόσο επηρεάζει το έμβρυο; & Εγκυμοσύνη και κιλά: Πόσο βάρος μπορώ να πάρω;

Τέλος, το σημαντικότερο είναι να μην ανησυχείτε πάρα πολύ και σύντομα τα χαρμόσυνα νέα θα έρθουν. “ Το 85% των γυναικών που παίρνει την απόφαση να κάνει παιδί, καταφέρνουν να μείνουν έγκυες μέσα σε περίπου ένα χρόνο από τη στιγμή που ξεκίνησσαν τη προσπάθεια”, διαβεβαιώνει η Hillard.

Exit mobile version