Αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι μπορεί να σημαίνει;

Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί, ειδικά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Αλλά επειδή ορισμένες φορές μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες, να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας είστε απολύτως υγιείς.

Αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο

Περίπου το 20% των γυναικών έχουν κάποια αιμορραγία κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Οι πιθανές αιτίες είναι:

Αίμα κατά την εμφύτευση
Μέσα στις πρώτες 6 – 12 ημέρες μετά τη σύλληψη είναι πιθανό να δείτε κάποιες κηλίδες αίματος που οφείλονται στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Μερικές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι είναι έγκυες, διότι ταυτίζουν την αιμορραγία αυτή με την περίοδο. Συνήθως όμως η αιμορραγία είναι πολύ μικρή και κρατάει από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Αποβολή
Επειδή η αποβολή συνήθως συμβαίνει τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, τείνει να είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τις γυναίκες μόλις δουν λίγο αίμα. Περίπου όμως οι μισές από τις γυναίκες που αιμορραγούν κατά την εγκυμοσύνη τελικά αποβάλουν. Στην περίπτωση αυτή η αιμορραγία συνοδεύεται με ισχυρές κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα και του ιστού που διέρχεται μέσω του κόλπου.

Εξωμήτρια κύηση
Όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στη σάλπιγγα, η κύηση ονομάζεται εξωμήτρια. Αν το έμβρυο συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί η σάλπιγγα να σκάσει και να είναι και απειλητικό ακόμα και για τη ζωή της μητέρας. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συμβεί στο 5% των κυήσεων μετά από αυτόματη σύλληψη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο, 10%, μετά από εξωσωματική διαδικασία. Άλλα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης είναι ισχυρές κράμπες, ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και η ζαλάδα.

Μύλη κύηση
Είναι μια σπάνια περίπτωση στην οποία ένα μέρος του πλακούντα αναπτύσσεται ως όγκος που ονομάζεται υδατώδης μύλη. Άλλα συμπτώματα της μύλης κύησης είναι η αύξηση της μήτρας, το υπερβολικό μέγεθος για το στάδιο της κύησης, η κολπική αιμορραγία, η ναυτία και ο εμετός.

Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αίμα ρέει περισσότερο προς τον τράχηλο της μήτρας. Ακόμη και το σεξ ή ένα τεστ Παπανικολάου, μπορεί να  προκαλέσουν αιμορραγία επειδή έρχονται σε επαφή με τη μήτρα. Αυτό το είδος της αιμορραγίας πάντως δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας.

Λοίμωξη
Οποιαδήποτε λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, ή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση (όπως χλαμύδια, γονόρροια, ή έρπης) μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Αιμορραγία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης

Η αιμορραγία στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης ενδεχομένως να είναι σοβαρό, γιατί μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα με τη μητέρα ή το μωρό. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αιμορραγίας. Πιθανές αιτίες της αιμορραγίας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

Πρόδρομος πλακούντας
Είναι η πιο κοινή αιτία της αιμορραγίας κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης (μετά την 20η εβδομάδα). Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο πλακούντας βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα και μερικώς ή πλήρως καλύπτει το άνοιγμα του φυσιολογικού τοκετού. Μια τέτοια αιμορραγία είναι μεν ανώδυνη, ωστόσο απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Αποκόλληση του πλακούντα
Η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης και έχει σαν αποτέλεσμα την αιμορραγία από τον κόλπο. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και την έκταση της αποκόλλησης. Η τυπική συμπτωματολογία πάντως είναι ο πόνος στην πλάτη και την κοιλιά, η αιμορραγία από τον κόλπο και η αλλοίωση των καρδιακών παλμών του εμβρύου.

Ρήξη της μήτρας
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια ουλή από προηγούμενη καισαρική τομή μπορεί προκαλέσει ρήξη της μήτρας γιατί τα τοιχώματα της μήτρας στο σημείο της ουλής δεν έχουν πλέον την ίδια ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα σε μία νέα εγκυμοσύνη, κάτω από την αυξανόμενη ενδομητρική πίεση, τα τραυματικά χείλη της μητρικής ουλής να διαχωριστούν. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι ο πόνος και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα.

Πρόωρος τοκετός
Η κολπική αιμορραγία στο τέλος της κύησης μπορεί απλά να είναι σημάδι ότι το σώμα σας ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το μωρό. Λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν από τον τοκετό, το βούλωμα βλέννας που καλύπτει το άνοιγμα της μήτρας θα περάσει έξω από τον κόλπο με αποτέλεσμα να δείτε μικροποσότητα αίματος. Εάν όμως δείτε κηλίδες αίματος πριν συμπληρώσετε τις 37 εβδομάδες κύησης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως, γιατί μπορεί να έχετε πρόωρο τοκετό. Άλλα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού περιλαμβάνουν συσπάσεις, κοιλιακή πίεση και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης.

Πρόσθετες αιτίες της αιμορραγίας στο τέλος της κύησης είναι:

•    Τραυματισμός του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου
•     Πολύποδας
•    Καρκίνος

Τι να κάνω εάν έχω κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επειδή η κολπική αιμορραγία σε κάθε τρίμηνο μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Ξαπλώστε σε ένα μαξιλάρι και καταγράψτε τον τύπο του αίματος (για παράδειγμα, ροζ, καφέ ή κόκκινο, σχηματισμός θρόμβων στο αίμα). Σε κάθε περίπτωση μόνο η εξέταση από τον γιατρό και ένας υπέρηχος θα μπορούν να προσδιορίσουν τη βασική αιτία της αιμορραγίας.

Exit mobile version