Άνω των 30 οι περισσότερες νέες μητέρες

Περισσότερα από τα μισά μωρά γεννιούνται από μητέρες άνω των 30 ενώ 1 στα 5 μωρά γεννιέται από μητέρα από 35 και άνω.

Σχεδόν όσες ήταν οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 35 ήταν και οι γεννήσεις από γυναίκες κάτω των 25 ετών.

Παράλληλα, η μέση ηλικία των μητέρων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, με τις γυναίκες να καθυστερήσουν τη δημιουργία της οικογένειας για να επικεντρώνονται στην καριέρα τους, αναφέρει σε έρευνα της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Στην Αγγλία και την Ουαλία για παράδειγμα, το 2013 το 51% των γυναικών που έφεραν παιδί στον κόσμο ήταν ηλικίας άνω των 30.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που κάνουν το πρώτο τους παιδάκι έχει επίσης αυξηθεί δραματικά, από περίπου στα 23 χρόνια που ήταν στην δεκαετία του 1960 σε 28,3 χρόνια σήμερα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει: «Από το 1973 η μέση ηλικία της μητέρας έχει γενικά αυξηθεί. Η συνολική αύξηση από το 1973, αντανακλά τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν την αύξηση της συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, την αφοσίωση στην καριέρα,  την αβεβαιότητα που επικρατεί στη αγοράς εργασίας κ.α».  

Ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται από μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά και φτάνουν το χαμηλό ρεκόρ των 148.855 γεννήσεων, λιγότερο κατά 50% συγκριτικά με τη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα, όταν σχεδόν το 40% των βρεφών είχαν μητέρες που ήταν εφηβεία τους ή γύρω στα είκοσι…

Exit mobile version