Ασφαλής η κατανάλωση του καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ναι μεν μια ευτυχισμένη περίοδο για τη ζωή μιας γυναίκας, χρειάζεται όμως προσοχή σε ορισμένα πράγματα όμως η διατροφή και το βάρος. Όχι στο αλκοόλ, όχι στο σούσι, όχι στα μαλακά τυριά, προσοχή στα ψάρια.

 

Φαίνεται όμως ότι μια νέα μελέτη δίνει το «πράσινο φως» σε κάτι που ήταν μέχρι πρότινος απαγορευμένο, και δεν είναι άλλο από τον καφέ!

Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων στο Οχάιο παρακολούθησαν την κατανάλωση της καφεΐνης σε περισσότερες από 2.000 μητέρες γεννημένες από το 1959 μέχρι το 1974 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ειδικότερα παρακολούθησαν μια χημική ουσία που ονομάζεται paraxanthine, και η οποία συνδέεται με την καφεΐνη. Μέτρησαν τα επίπεδα της εν λόγω χημικής ουσίας δυο φορές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια μέτρησαν το IQ των παιδιών τους στην ηλικία των 4 και 7 ετών.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, θα ανακουφίσουν πολλές έγκυες γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέτριες ποσότητες καφεΐνης (περίπου ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα) κατά τη διάρκεια της κύησης δεν οδηγούν σε μείωση του IQ ούτε επιδεινώνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενισχύει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης και αποβολής.

Αλλά μην το παρακάνετε. Το Αμερικανικό Κογκρέσο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά την κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ, περίπου 350ml ή και λιγότερο. Σκεφτείτε επίσης πόση καφεΐνη περιέχουν τρόφιμα όπως η σοκολάτα και το τσάι και βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνάτε το όριο ημερησίως.

Exit mobile version