Διασκεδαστικοί τρόποι για να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας στο μεγαλύτερο παιδί

Το γεγονός ότι περιμένετε το δεύτερο ή τρίτο μέλος της οικογένειας μονό ευχάριστο μπορεί να είναι (άλλωστε όσα παιδιά κι αν έχετε, ο ερχομός ενός ακόμη μόνο χαρά μπορεί να φέρει).

Πώς όμως θα το αποκαλύψετε σε ένα μικρό παιδί που ενδεχομένως δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει τι σημαίνει το γεγονός ότι θα αποκτήσει αδερφάκι; Μια νέα ζωούλα μεγαλώνει στην κοιλίτσα της μαμάς και είναι κάτι πολύ δύσκολο για ένα νήπιο να το καταλάβει. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος. Οι γονείς αυτό που πρέπει να κρατήσουν καλά στο νου τους είναι ότι πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία.

Διαβάστε μια ιστορία για αυτό το χαρμόσυνο γεγονός

Πάρτε στο παιδί σας ένα βιβλίο, τύπου παραμύθι στο οποίο θα γίνεται λόγος για τον μεγάλο αδερφό ή αδερφή.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καθίσετε, να διαβάσετε μαζί και στη συνέχεια να συζητήσετε για το νέο μωρό που θα γεννηθεί σε λίγους μήνες. Μπορείτε να το διαβάσετε πολλές φορές μέχρι που θα αρχίσει να το καταλαβαίνει. Ακούγοντας μια ιστορία για ένα παιδάκι που σύντομα θα αποκτήσει αδερφάκι και είναι πολύ ευτυχισμένο γι’ αυτό, θα παραδειγματίσει και το δικό σας το παιδί. Πολύ πιθανό να σας το ζητάει ο ίδιος να το ακούσει ξανά και ξανά.

Γιορτάστε την είδηση με ένα πάρτι

Ναι ένα μικρό πάρτι! Στην πραγματικότητα οι μοναδικοί καλεσμένοι θα είναι ο σύντροφός σας και το παιδί σας. Διακοσμήστε το σπίτι σαν να έχετε ένα πάρτι γενεθλίων και σερβίρετε τούρτα. Αφήστε το παιδί να μάθει για το νέο μωρό με εορταστικό τρόπο ώστε να καταλάβει ότι πρόκειται για μεγάλη είδηση. Και κανένα παιδί δεν θα αντιδράσει άσχημα σε οτιδήποτε περιλαμβάνει τούρτα, έτσι δεν είναι;

Βάλτε τα δικά σας αδέρφια μέσα στο παιχνίδι

Το παιδί σας μπορεί να έχει ένα αγαπημένο θείο ή θεία αλλά μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός/αυτή ο καταπληκτικός συγγενής είναι αδερφός ή αδερφή της μαμάς ή του μπαμπά. Προσκαλέστε αυτό το άτομο και ανακοινώστε μαζί την εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια εξηγήστε τη σχέση που έχετε μεταξύ σας και αναφέρετε στο παιδί ότι σε λίγο καιρό θα αποκτήσει κι εκείνο αυτή την ειδική σχέση με κάποιον.

Πείτε του ότι εκείνος θα το ανακοινώσει σε φίλους και γνωστούς

Φωνάξτε το παιδί σας και πείτε του ότι έχετε μια ιδιαίτερη δουλειά για εκείνον. Ένα νέο μωρό έρχεται και χρειάζεστε έναν ειδικό βοηθό για να το ανακοινώσει (κατά τη διάρκεια αυτής της κουβέντας, μπορείτε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις που θα σας κάνει και να λύσετε τις απορίες του). Στην συνέχεια, την επόμενη φορά που θα έχετε μια οικογενειακή συγκέντρωση, το παιδί σας θα πει τη μεγάλη είδηση σε όλους! Η ενθουσιώδης αντίδραση του κοινού, θα το κάνει να αισθανθεί σπουδαίος και μεγάλος. Θα χαρεί τόσο πολύ που είναι πολύ πιθανό να μιλήσει ακόμα και σε αγνώστους για το μωρό που έχει η μαμά στην κοιλιά της.

Δείξτε του το πρώτο του άλμπουμ

Πάρτε το παιδί σας και δείξτε του το πρώτο φωτογραφικό του άλμπουμ ή λεύκωμα. Πάρτε το χρόνο σας και εξηγήστε του πώς ήταν μερικά χρόνια πριν, όταν ήταν ένα μωράκι. Μιλήστε για όλα τα ορόσημα όπως είναι οι πρώτες λεξούλες, το μπουσούλημα, τα πρώτα βήματα.

Αυτό θα σας βοηθήσει να εξηγήσετε στο παιδί ότι ένα νέο μωρό έρχεται και μπορεί στην αρχή να μην μπορεί να παίξει ή να μιλήσει, στη συνέχεια όμως θα μεγαλώσει και θα είναι πολύ καλή παρέα για το πρώτο.

Φροντίστε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού

Όσο η εγκυμοσύνη σας προχωρά, φροντίστε να κρατάτε τον ενθουσιασμό του παιδιού σας για την επικείμενη άφιξη του αδερφού ή αδερφής του, με τους παρακάτω τρόπους:

Φέρτε το παιδί σας μαζί στο υπερηχογράφημα: Μια μεγάλη κοιλιά σημαίνει πολύ λίγα για ένα μικρό παιδί που συνήθως δεν έχει ιδέα πώς αυτό μεταφράζεται σε ένα πραγματικό μωρό. Δείξτε στο παιδί πώς το μωρό κινείται στο εσωτερικό της κοιλιάς ώστε να καταλάβει περισσότερα.

Διακοσμήστε μαζί το παιδικό δωμάτιο: Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του παιδικού δωματίου. Αφού βάλετε την κούνια διακοσμήστε το δωμάτιο με αυτοκόλλητα, ζωγραφιές και κορνίζες.

Κάντε μαζί τα ψώνια σας: Πείτε στο παιδί πώς θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να αγοράσετε μερικά καινούργια ρούχα για το μωρό . Φροντίστε βέβαια στην έξοδό σας να κάνετε αγορές και για το ίδιο το παιδάκι σας ώστε να μην ενισχύσετε το αίσθημα της ζήλιας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό αλλά κάτι μικρό και συμβολικό.

Exit mobile version