Εγκυμοσύνη και ταξίδια: Τι πρέπει να προσέξετε

Θέλετε να πάτε διακοπές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά δεν γνωρίζετε εάν είναι απόλυτα ασφαλές για εσάς και το μωρό σας;

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μικρά και μεγάλα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε μπορώ να ταξιδεύω;

Εάν έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, είναι πιθανό να είστε σε θέση να ταξιδέψετε κατά το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης σας. Όσον αφορά βέβαια τα μεγάλα ταξίδια ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, αφού η απάντηση εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Όταν ταξιδεύετε πάντως είναι απαραίτητο να έχετε κάνει προηγουμένως όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Μετακίνηση με αυτοκίνητο

Το να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγείτε είναι απαραίτητο ακόμα και αν το αυτοκίνητο διαθέτει αερόσακο. Εάν τη φοράτε σωστά θα προστατέψετε εσάς και το μωρό σας από οποιοδήποτε ατύχημα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το κάτω τμήμα της ζώνης όσο το δυνατόν πιο κάτω από την κοιλιά σας κοντά στο ισχίο και στο πάνω μέρος των μηρών. Παράλληλα η χιαστή λωρίδα θα πρέπει να  περνάει πάνω από την κοιλιά σας ανάμεσα από το στήθος σας. Αν σας ενοχλεί στο λαιμό προσαρμόστε το ύψος της κατάλληλα. Η σωστή χρήση των αερόσακων είναι επίσης σημαντικό ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος. Αν κάθεστε μπροστά από αερόσακο, σύρετε το κάθισμα όσο το δυνατόν πιο πίσω και γείρετε την πλάτη του καθίσματος ελαφρώς για να μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στο στήθος σας και τον αερόσακο [10 ιντσών (25 cm) ή περισσότερο]. Μην ξεχνάτε επίσης να κάνετε συχνά διαλλείματα τουλάχιστον κάθε 2 ώρες για μακρινά ταξίδια για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και να πάτε τουαλέτα.

Αεροπορικά ταξίδια

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η ασφαλέστερη στιγμή για να ταξιδέψετε αεροπορικώς είναι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου (18 έως 24 εβδομάδες), όταν δηλαδή ο κίνδυνος  αποβολής είναι μικρότερος. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, γιατί αυτούς τους μήνες ξεκινούν κάποιες πρώτες συσπάσεις, που μπορεί λόγω των τρανταγμάτων του αεροπλάνου ή της ταλαιπωρίας του ταξιδιού να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε πρόωρο τοκετό. Σε κάθε περίπτωση πριν πετάξετε αεροπορικώς ελέγξτε τα ακόλουθα:
•    Ελέγξτε με ποια αεροπορική εταιρεία θα ταξιδέψετε. Ορισμένες εταιρείες δεν επιτρέπουν στις γυναίκες άνω των 35 εβδομάδων κύησης να ταξιδεύουν.  
•    Φορέστε τον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας κάτω από την κοιλιά, χαμηλά στους γοφούς.
•    Επιλέξτε μια θέση στον διάδρομο, αν είναι δυνατόν για να μπορείτε να κινείστε πιο εύκολα μέσα στο αεροπλάνο.

Πότε να μην ταξιδεύετε με το αεροπλάνο;

Αποφύγετε τα αεροπορικά ταξίδια, όταν:

•    Έχετε φτάσει στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.
•    Έχετε βεβαρυμμένο ιστορικό με αποβολές ή κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
•    Κυοφορείτε δίδυμα ή πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την κράτηση της πτήσης σας, ειδικά αν είναι πολύωρη, συνεννοηθείτε πρώτα με το γυναικολόγο σας.

Exit mobile version