Εγκυμοσύνη: Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Καιρό τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι χημικές ουσίες του περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του αυτισμού.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, υποστηρίζει τη συγκεκριμένη θεωρία αποκαλύπτοντας ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε φυτοφάρμακα, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία από 970 συμμετέχοντες. Ανακάλυψαν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζούσαν σε απόσταση ενός μιλίου από περιοχή στην οποία γινόταν χρήση 3 διαφορετικών ειδών φυτοφαρμάκων είχαν κατά δυο τρίτα υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό ή αναπτυξιακές διαταραχές. Στις συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνονταν πάρκα, λιβάδια και γήπεδα γκολφ.

Ειδικότερα οι ερευνητές διερεύνησαν τη χρήση των τριών κατηγοριών των φυτοφαρμάκων: των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, τα καρβαμιδικά εντομοκτόνα και τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα.

Μάλιστα αποκάλυψαν ότι γυναίκες που εκτέθηκαν σε φυτοφάρμακα κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο κύησης είχαν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Μέχρι να γίνει περαιτέρω έρευνα επί του θέματος, η Janie Shelton, μια από τις ερευνήτριες, συμβουλεύει τις έγκυες να περιορίσουν την έκθεση τους σε φυτοφάρμακα όσο το δυνατόν περισσότερο. «Θα έλεγα στις γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα ή βρίσκονται σε διαδικασία σύλληψης να αποφεύγουν τη χρήση χημικών ουσιών μέσα στο σπίτι. Σιγουρευτείτε ότι διαβάζεται τις ετικέτες και αν δείτε κάποιο επικίνδυνο συστατικό απλά μη χρησιμοποιήσετε το προϊόν» λέει χαρακτηριστικά.

Αυτή είναι η τρίτη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δείχνει ότι η προγεννητική έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με τον αυτισμό, δήλωσε ο Alycia Halladay, διευθυντής της οργάνωσης Autism Speaks.

Οι μελετητές πάντως αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα γονίδια της μητέρας συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του κινδύνου που συνδέεται με την περιβαλλοντική έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Πηγή: CNN

Exit mobile version