Εγκυμοσύνη & διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε

Θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προσθέτετε φρούτα στα δημητριακά σας το πρωί, τρώτε περισσότερες πράσινες σαλάτες και το απογευματινό σνακ είναι συνήθως αμύγδαλα.

Ξέρετε όμως ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αποφύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Μπορεί τα ψάρια να αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών και να προωθούν την καλή ανάπτυξη τους εγκεφάλου του μωρού, ωστόσο ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν πολύ επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου που μπορούν να βλάψουν την σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι τόσο περισσότερο υδράργυρο είναι πιθανό να περιέχει. Η αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) ενθαρρύνουν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν:
•    Ξιφίας
•    Καρχαρίας (στη χώρα μας δεν συνηθίζεται)
•    Σκουμπρί
•    Πλακολεπιδόψαρο
•    Λυκόψαρο
•    Γάδος

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες ανησυχίες σχετικά με τις κονσέρβες τόνου, η FDA συστήνει στις έγκυες να τρώνε άφοβα τόνο μέχρι 340 γραμμάρια την εβδομάδα.

Προκειμένου να αποφύγετε τα επιβλαβή βακτήρια και τους ιούς στα θαλασσινά φροντίστε:

•    Να αποφεύγετε τα ωμά ψάρια και τα οστρακοειδή όπως το σούσι, το σασίμι, τα ωμά στρείδια, τα χτένια ή κυδώνια.
•    Μαγειρέψτε τα ψάρια σε σωστή θερμοκρασία έτσι ώστε να ψηθούν καλά. Για παράδειγμα οι γαρίδες, ο αστακός και τα χτένια πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το εσωτερικό τους να είναι γαλακτώδες λευκό. Τα κυδώνια, τα μύδια και τα στρείδια να ψήνονται μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Αυτά που δεν ανοίγουν απλά πετάξτε τα.

Αποφύγετε το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είστε σε αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η αντίδρασή μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ό, τι αν δεν ήσασταν έγκυος γι’ αυτό φροντίστε τα φαγητά που καταναλώνετε να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.

Αποφύγετε τροφές που δεν είναι παστεριωμένες

Τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα – όπως το άπαχο γάλα, το τυρί μοτσαρέλα και το τυρί cottage αποτελούν καλές επιλογές. Άλλα όμως γαλακτοκομικά που δεν περιέχουν παστεριωμένο γάλα είναι επίφοβα γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικά προβλήματα. Αποφύγετε επίσης τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι, τη φέτα και το ροκφόρ.

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της κύησης ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Για αυτούς τους λόγους, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό της καφεΐνης στη διατροφή σας σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί το πιθανότερο είναι να μην βλάψει το μωρό ωστόσο η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασφαλές. Εξετάστε λοιπόν τους κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στο πρόσωπο του μωρού, ανωμαλίες της καρδιάς και νοητική υστέρηση.

Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Η διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Exit mobile version