Εγκυμοσύνη και οσφυαλγία: Γιατί πονάει η μέση μου;

Τα καλά νέα είναι ότι το μωρό σας μεγαλώνει. Ακριβώς λοιπόν γι’ αυτό τον λόγο αισθάνεστε έναν πόνο στην πλάτη.

Η οσφυαλγία είναι μια συνήθης ενόχληση που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες συνήθως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Κάποιες βιώνουν το σύμπτωμα σε μεγαλύτερο βαθμό κάποιες άλλες πάλι σε μικρότερο. Επίσημες στατιστικές πάντως ανεβάζουν το ποσοστό των εγκύων που πάσχουν από οσφυαλγία σε 60 – 80% ανεξαρτήτως ηλικίας, αριθμού τοκετών και φυλής. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Εδώ είναι μερικές από τις πιο πιθανές αιτίες :

Η αύξηση του βάρους

Κατά τη διάρκεια μιας υγιής εγκυμοσύνης, τα κιλά που πρέπει να πάρει μια γυναίκα είναι μεταξύ 10 -15. Η σπονδυλική στήλη πρέπει όμως να υποστηρίξει αυτό το βάρος. Αυτό λοιπόν μπορεί να προκαλέσει τον χαμηλό πόνο στην πλάτη. Το βάρος δηλαδή του μωρού που αναπτύσσεται και της μήτρας που ασκεί επίσης πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στην πύελο και την πλάτη.

Οι αλλαγές της στάσης του σώματος

Η εγκυμοσύνη μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί σταδιακά – ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνετε – να  προσαρμόζετε ανάλογα την στάση του σώματός σας και τον τρόπο που κινείστε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη.

Οι ορμονικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , το σώμα παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ρελαξίνη η οποία επιτρέπει στους συνδέσμους της περιοχής της λεκάνης να μαλακώσουν για να προετοιμαστούν για τον τοκετό. Η ίδια ορμόνη μπορεί να προκαλέσει τους συνδέσμους που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα την αστάθεια και τον πόνο.

Στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την ένταση των μυών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ο πόνος στην πλάτη ή ακόμα και οι σπασμοί στην πλάτη. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων της ζωής σας.

Πώς μπορεί να ελαττωθεί ο πόνος;

Έχουμε περισσότερα καλά νέα για εσάς αφού εάν δεν είχατε προβλήματα με την μέση σας πριν μείνετε έγκυος το πιθανότερο είναι ο πόνος να υποχωρήσει σταδιακά πριν γεννήσετε. Στο μεταξύ, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να ελαττωθεί ή να μειωθεί η συχνότητα του πόνου:

Άσκηση

Η τακτική άσκηση ενισχύει τους μύες και αυξάνει την ευελιξία. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την πίεση στην σπονδυλική σας στήλη. Όταν βέβαια λέμε άσκηση στις εγκυμονούσες εννοούμε κάτι ήπιο όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το στατικό ποδήλατο πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον γιατρό και τον  φυσιοθεραπευτή σας.

Θερμότητα και κρύο

Η εφαρμογή μια κρύας και μια ζεστής κομπρέσας στην πλάτη σας μπορεί να βοηθήσει . Αν ο γιατρός σας συμφωνεί, μπορείτε να βάζετε κρύες κομπρέσες (όπως μια σακούλα με πάγο ή κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένο σε μια πετσέτα ) στην επώδυνη περιοχή για περίπου 20 την ημέρα . Μετά από δύο ή τρεις ημέρες  αρχίστε να βάζετε ζεστές κομπρέσες. Να είστε προσεκτικοί να μην ζεστάνετε υπερβολικά την κοιλιά σας.

Βελτιώστε τη στάση σας

Αν καμπουριάζετε εύκολα προσπαθήστε να κρατάτε σωστή στάση του σώματός σας κατά την εργασία, όταν κάθεστε και όταν κοιμάστε. Για παράδειγμα να αποφεύγετε να κοιμάστε ανάσκελα ή όταν κάθεστε στο γραφείο τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα πίσω από την πλάτη σας, για υποστήριξη. Μην ξεχνάτε να ξεκουράσετε τα πόδια σας, να φοράτε μια ζώνη στήριξης και να μην σκύβετε ώστε να πάρετε κάτι από χαμηλά, αντιθέτως να γονατίζετε.

Exit mobile version