Εγκυμοσύνη: 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην ασφαλιστική εταιρεία

Αν έχετε κάνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας και περιμένετε μωράκι ή σκοπεύετε σύντομα να βάλετε μπρος τη διαδικασία, μπορεί το τελευταίο πράγμα που να έχετε στο μυαλό τώρα είναι τα δικαιώματά σας και τι έξοδα καλύπτει η ασφάλεια, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα ξέρετε πριν να είναι πολύ αργά.

Εδώ είναι μερικά βασικά ερωτήματα που θα θελήσετε να ρωτήσετε τον ασφαλιστή σας ώστε να είστε καλά προετοιμασμένοι πριν αρχίσουν να τρέχουν τα έξοδα και να βγαίνουν οι λογαριασμοί. 

Τι ποσό καλύπτει από τις προγεννετικές εξετάσεις: 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κάποιοι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν έξοδα της προγεννετικής διαδικασίας. Προγεννητικά συμπληρώματα, διακοπή του καπνίσματος και φυσικά όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται για να εξακριβωθεί ότι η υγεία σας είναι καλή. Ρωτήστε για να μάθετε.

Πόσες μέρες διαμονής στο μαιευτήριο καλύπτει το πρόγραμμά ασφάλισης;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε διότι οι περισσότερες εταιρείες αναφέρουν απλά γενικά πώς καλύπτονται τα έξοδα του νοσοκομείο σε μονόκλινο δωμάτιο. Πόσες όμως θα είναι οι μέρες; Κι αν υπάρξουν επιπλοκές στον τοκετό ή μετά τον τοκετό και χρειαστεί να παραταθεί η διαμονή τι προβλέπεται; 

Ποιες εξετάσεις καλύπτονται;

Υπάρχει μια σειρά εξετάσεων – από τα υπερηχογραφήματα μέχρι τις εργαστηριακές εξετάσεις – που πρέπει να γίνουν τόσο για την μαμά όσο και για το αγέννητο μωρό. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων τον αριθμό των εξετάσεων που θα καλύψει η ασφαλιστική.

Τι γίνεται αν χρειαστεί καισαρική τομή;

Οι καισαρικές γίνονται όλο και πιο συχνά ακόμα και από επιλογή. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα κι αν σκοπεύετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Καλού κακού ρωτήστε αν καλύπτεται η καισαρική τομή.

Η αμοιβή της μαίας είναι μέσα στο πρόγραμμα;

Μερικές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μια μαία, doula (στην ελεύθερη μετάφραση βοηθός μητρότητας) ή ακόμα και πιο εναλλακτικούς τρόπους γέννας. Κάποιες λοιπόν ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν την εν λόγω περίθαλψη, άλλες πάλι όχι. Επίσης αν έχετε επιλέξει να γεννήσετε στο σπίτι, μάθετε τι προσωπικό μπορεί να προσφέρει η ασφαλιστική σας.

Μπορώ να επιλέξω ασφαλιστικό πρόγραμμα για το νεογέννητο μωρό μου;

Ποιο συγκεκριμένα, ποιες είναι οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσει το μωρό το δικό του ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας;

Τι συμβαίνει στην περίπτωση τερματισμού της κύησης;

Μερικές φορές η έκτρωση είναι αναγκαία λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Σίγουρα είναι κάτι που εν θέλετε ούτε καν να σκέφτεστε, αλλά είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε.

Η γέννα στο νερό καλύπτεται;

Θέλετε να γεννήσετε στο νερό; Συζητήστε το με την ασφαλιστική σας πρώτα. Μερικές φορές οι γέννες στο νερό καλύπτονται αλλά μόνο αν γίνονται σε μαιευτήριο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας είναι διαφορετικός οπότε θέστε την συγκεκριμένη ερώτηση ώστε να είστε καλυμμένη. 

Exit mobile version