Εγκυμοσύνη: Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Η ανεπάρκεια σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με αυτισμό, με τον κίνδυνο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό φαίνεται ότι συσχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου με τον κίνδυνο να είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερος για τις μητέρες άνω των 35 ετών. Μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης έχουν και οι μητέρες που πάσχουν από υπέρταση και διαβήτη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.  

Η ανεπάρκεια σιδήρου ή αλλιώς αναιμία, όπως είναι γνωστό, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα οδηγείται σε μια μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων αφού ο σίδηρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην αποθήκευση και τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Εάν λοιπόν έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από ό, τι συνίσταται, τα όργανα και οι ιστοί δεν θα έχουν το απαραίτητο οξυγόνο.

Αυτό που ανέφεραν οι ερευνητές είναι ότι ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, γεγονός που σημαίνει ότι μια ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυτισμό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, και είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συσχετίζουν την πρόσληψη σιδήρου κατά την εγκυμοσύνη με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ASD).

Παλαιότερη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου συσχέτιζε τη μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, κατά την εγκυμοσύνη με τον αυξημένο κίνδυνο για ASD.

 

Πηγή: DailyMail.com

Exit mobile version