Εγκυμοσύνη και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς έχει η πραγματικότητα

Αν είστε έγκυος και καθημερινά μετακινήστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορείο, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, τρένο) προφανώς κάθε μέρα που ξημερώνει πραγματοποιείτε και το δικό σας κοινωνικό πείραμα.

 

Θα σας προσφερθεί μια κενή θέση από κάποιον ευαισθητοποιημένο και καλοπροαίρετο επιβάτη στο μετρό ή μήπως θα σας σπρώξει κάποιος άγαρμπος και βιαστικός επιβάτης στο λεωφορείο; Θα ξεκινήσει άραγε η μέρα σας ευχάριστα  υπενθυμίζοντας σας ότι ακόμη στον κόσμο μας υπάρχουν ευγενικοί και καλοσυνάτοι άνθρωποι ή θα φτάσετε κουρασμένες και θυμωμένες στο γραφείο εξαιτίας της ορθοστασίας στο τρένο;  

Μια μαμά, μετά από μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της. Αυτά λοιπόν που έμαθε είναι να έξης:

Μην διστάσετε να απευθύνετε τον λόγο για να πάρετε αυτό που θέλετε

Υπάρχουν δυο πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να απευθύνετε τον λόγο στους συνεπιβάτες σας προκειμένου να σας παραχωρήσουν την θέση τους. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ο χρυσός κανόνας που γνωρίζουν όλοι όσοι είναι πάνω από 20 ( ή θα έπρεπε να γνωρίζουν): ποτέ δεν αφήνουμε μια έγκυο γυναίκα να στέκεται όρθια. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς τον χειμώνα, όταν η κοιλιά είναι κρυμμένη μέσα στα βαρύ παλτό. Δεύτερον, οι άνθρωποι που πηγαίνουν κάθε πρωί στην δουλειά τους είτε είναι βυθισμένοι στις σκέψεις τους είτε δεν έχουν ακόμα ξυπνήσει επειδή δεν έχουν πιει καφέ. Δεν είναι λοιπόν υποχρεωμένοι να σκανάρουν κάθε επιβάτη που μπαίνει στο μετρό, στο λεωφορείο κ.λπ. Επιπλέον σε ώρες κοινής αιχμής, όπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν πέφτει καρφίτσα, είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς μια έγκυο γυναίκα. Μην διστάσετε λοιπόν να πείτε «Με συγχωρείτε, είμαι έγκυος. Θα σας πείραζε να έχω μια θέση;» Πολύ δύσκολα θα σας αρνηθεί κανείς!

Ποτέ δεν ξέρετε τι αντιμετωπίζουν οι άλλοι

Ενώ είναι εύκολο να ξεχωρίσετε έναν ηλικιωμένο από έναν νέο άνθρωπο ή κάποιος που περπατάει με πατερίτσες ή έχει το χέρι του στον γύψο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες σωματικές παθήσεις που δεν είναι τόσο προφανείς. Αν λοιπόν η απόσταση που πρέπει να διανύσετε δεν είναι μεγάλη και αισθάνεστε πραγματικά καλά στην υγεία σας και φοράτε άνετα παπούτσια, μην έχετε το άγχος και μην εκνευρίζεστε αν δεν σας προσφερθεί μια θέση για να κάτσετε.

Οι συνομήλικοι σας τις περισσότερες φορές είναι οι πιο αντιπαθητικοί συνεπιβάτες

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες στη δεκαετία των 20 και των 30 είναι οι πιο απρόθυμες να σηκωθούν και να προσφέρουν την θέση τους σε κάποιο μέσο μεταφοράς. Προφανώς δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην θέση τη δική σας αλλά και πάλι αυτό δεν δικαιολογεί αυτή την συμπεριφορά.

Την κίνηση θα την κάνει κάποιος από τον οποίο δεν το περιμένατε

Εκείνος ο τύπος που φαίνεται πολύ σκληρός με τα ακουστικά στα αυτιά και την μουσική να αντηχεί είναι πιθανό να γίνει και ο σύμμαχός σας στο τρένο! Να που οι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν και φυσικά δεν «κάνουν τα ράσα τον παπά!» 

Να είστε προετοιμασμένες και για το χειρότερο σενάριο

Δεδομένου ότι πάντα  τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, όταν τα έχουμε αλλιώς υπολογίσει, να είστε σίγουροι ότι την ημέρα που θα βάλετε τα αθλητικά σας παπουτσάκια και θα μπείτε στο βαγόνι το μετρό, εκείνο θα είναι άδειο και θα έχετε μάλιστα την πολυτέλεια να επιλέξετε που θέλετε να κάτσετε ενώ την ημέρα που θα «σκάσετε μύτη» με τα ψηλοτάκουνα και το laptop σας για το γραφείο, ξαφνικά τότε θα είναι που θα έχει καθυστέρηση το μετρό και δεν θα υπάρχει θέση ούτε για δείγμα! Φροντίστε λοιπόν να είστε προετοιμασμένες. Πάντα να φοράτε ρούχα άνετα (ένα παλτό που να ξεκουμπώνει, μια ζακέτα με φερμουάρ, ώστε να μπορέσετε να αντέξετε την αποπνικτική ατμόσφαιρα και να κουβαλάτε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι νερό.   

Exit mobile version