Εγκυμοσύνη και ύπνος: Τα όνειρα στο α’ τρίμηνο

Τα όνειρα είναι σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά την συναισθηματική σας κατάσταση.

Και δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι κατά κάποιο τρόπο μια μεγάλη συναισθηματική περιπέτεια δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός εάν τα όνειρα σας είναι πιο «ζωντανά» απ’ ότι συνήθως. Η αύξηση μάλιστα της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας στον οποίο οφείλονται οι συναισθηματικές αυτές διακυμάνσεις.

Αν θυμάστε περισσότερα όνειρα απ΄ ότι συνήθως και είστε έγκυος, προφανώς διασκεδάζετε πάρα πολύ την εγκυμοσύνη σας και απολαμβάνετε την κάθε στιγμή! Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται περιστασιακά κάποια όνειρα, παρόλο που όλοι μας ονειρευόμαστε κάθε βράδυ. Αλλά οι έγκυες γυναίκες είναι αναστατωμένες κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω άγχους, της συχνοουρίας και των διαταραχών στον ύπνο.

Όσο πιο συχνά μάλιστα διακόπτεται ο ύπνος σας τόσο πιο φρέσκιες και «ζωντανές» είναι οι αναμνήσεις που έχετε από τα όνειρά σας.

Τι σημαίνουν τα όνειρά μου;

Οι ειδικοί λένε ότι τα όνειρα αντανακλούν τον ενθουσιασμό της εγκυμοσύνης, τους φόβους και τις ανησυχίες με τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν. Υπάρχουν ωστόσο κάποια συγκεκριμένα θέματα τα οποία, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς είναι κοινά σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Η διεθνούς φήμης ψυχολόγος και ειδική στα όνειρα Patricia Garfield, αναλύει τη σημασία κάποιων ονείρων που είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες.  Ξεκινάμε από τα όνειρα του α’ τριμήνου.

Ανησυχία για τη γέννα και τη μητρότητα

«Είδα ότι γέννησα ένα πλήρως ανεπτυγμένο παιδί. Ήταν σαν μια μικρογραφία ενός ενήλικα, ντυμένο όπως οι ενήλικες ενώ οι κινήσεις του και η ομιλία τους ήταν κι αυτά σαν να ήταν μεγάλος ηλικιακά» περιγράφει ένα όνειρο που είδε κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου της κύησης η Ντάνα.

Πολλές μητέρες που θα γίνουν για πρώτη φορά μανούλες βλέπουν στα όνειρά τους ότι γέννησαν ανεπτυγμένα και ώριμα παιδιά. Ίσως επειδή ένα μεγαλύτερο παιδάκι φαίνεται λιγότερο «απειλητικό» από ένα εύθραυστο νεογέννητο σε μια πρωτάρα μαμά που αγχώνεται για τον νέο της ρόλο. Μπορεί και να υποδηλώνει την ανησυχία που έχουν οι εργαζόμενες μανούλες, ότι δηλαδή θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους και ως εκ τούτου θα χάσουν στιγμές από το μεγάλωμα του μωρού τους.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης επειδή οι γυναίκες πλέον γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τον τοκετό αισθάνονται ανήσυχες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια εύκολη γέννα  οδηγούν σε όνειρα που το μωρό «το σκάει» από την κοιλιά ή απλά εμφανίζεται σαν να υπήρχε πάντα.

Ανησυχία για τις αλλαγές στο σώμα

«Είδα στο όνειρό μου ότι οδηγώ το αυτοκίνητο μου και ταυτόχρονα έχω μια ρεζέρβα γύρω από τη μέση» αναφέρει η ίδια η Patricia Garfield, ενώ ήταν έγκυος στην κόρη της.

Τα συναισθήματα μιας γυναίκας για το σώμα της μπορεί είτε να βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο συγκεκριμένο όνειρο είναι προφανές ότι η «ρεζέρβα» ήταν επέκταση, η απογοήτευση που ένιωθε η γυναίκα για το σώμα της. Αναφέρει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες βλέπουν συχνά στα όνειρά τους να οδηγούν τα φορτηγά, λεωφορεία ή άλλα μεγάλα οχήματα που είναι πιο δύσκολα στην οδήγηση συγκριτικά με τα κοινά αυτοκίνητα, αντικατοπτρίζοντας την αντίληψή τους για αδέξια κίνηση.

Παράλληλα, ερευνητές που μελετούν τα όνειρα εγκύων παρατηρούν συχνές αναφορές σε κτίρια διογκωμένα και ουρανοξύστες. Τα κτίρια που βλέπουν στα όνειρα είναι συχνά εργοστάσια ή ναυπηγεία, ίσως λόγω της υπερευαισθησίας τους σε  διευρυμένους χώρους. Υποστηρίζουν επίσης πως όσο αυξάνονται οι ίδιες σε κιλά τόσο πιο μεγάλα είναι τα κτίρια που βλέπουν ενώ οι γυναίκες που παραμένουν στενές και σε φυσιολογικό για την κατάστασή τους βάρος βλέπουν συνήθως ουρανοξύστες!

Exit mobile version