Εγκυμοσύνη: Πώς να ξεπεράσετε την αποβολή

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία για ένα ζευγάρι. Η 29χρονη Λάουρα μας εξομολογείται «Όταν απέβαλα στις 10 εβδομάδες αισθάνθηκα απόγνωση. Ένιωσα σαν κάποιος να πήρε ένα κυνηγετικό όπλο και πυροβόλησε το όνειρό μου να γίνω μητέρα.

Φοβόμουν ότι δεν θα καταφέρω να κάνω παιδί (μέχρι που έμεινα και πάλι έγκυος). Το ξέρω πώς δεν είμαι η μόνη αλλά εκείνη τη στιγμή χρειαζόμουν μια εγγύηση ότι θα τα καταφέρω να γίνω μητέρα. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν εγγυήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την σύλληψη ενός υγιούς παιδιού…»

Πώς γίνετε λοιπόν να ξεπεράσετε μια αποβολή; Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους να βρουν τις σωστές λέξεις για να σας βοηθήσουν ακόμα κι αν το θέλουν πραγματικά…

Τηλεόραση

Οι καθημερινές σειρές, μια ωραία και ανάλαφρη ταινία, οι σατυρικές εκπομπές ακόμα και οι σαπουνόπερες και γενικότερα τα ανάλαφρα προγράμματα είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σας ώστε να ξεφύγει για λίγο το μυαλό και να μην σκέφτεται τα ίδια και τα ίδια. Σε καμιά περίπτωση μην δείτε ειδήσεις, ιατρικές ή πολιτικές εκπομπές οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να σας «ψυχοπλακώσουν.»

Ένα πράγμα μόνο να μην κάνετε! Μην κολλήσετε τον εαυτό σας όλη μέρα στον καναπέ… Δεν είναι υγιές. Σηκωθείτε και προχωρήστε.

Γυμναστική

Κάθε φορά που νιώθετε στεναχωρημένη σηκωθείτε και κάντε λίγη γυμναστικούλα. Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο στον πλανήτη από την άσκηση. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να χορέψετε με τα εσώρουχά σας ενώ κλαίτε παράλληλα. Απλά κάντε το.

Απομονωθείτε – για λίγο

Είναι απολύτως φυσιολογικό μετά από μία αποβολή να θέλετε να μείνετε για λίγο μόνη σας. Οι τριγύρω σας θα κάνουν ερωτήσεις και μερικές φορές ρωτούν ανόητα πράγματα. Δυστυχώς είναι αναπόφευκτο. Αν θέλετε να μείνετε μόνη λοιπόν, κάντε το. Προσπαθήστε να απασχολήσετε τον εαυτό σας είτε συγυρίζοντας κάποια ντουλάπα ή διαβάζοντας ένα βιβλίο ή μαγειρεύοντας. Σε καμιά περίπτωση όμως μην καταπιέζετε τον εαυτό σας. Κλάψτε και βγάλτε τον πόνο από μέσα σας.

Κακομάθετε τον εαυτό σας

Κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας – αφού ας το παραδεχτούμε – η ζωή τουλάχιστον αυτή την στιγμή δεν σας δείχνει το καλό της πρόσωπο. Κάντε λοιπόν τον εαυτό σας να αισθανθεί ιδιαίτερος και ξεχωριστός. Μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα με τον σύντροφό σας κάπου έξω ή να πάτε σινεμά ή να φτιάξετε τα νύχια σας. Οτιδήποτε τελοσπάντων που θα σας κάνει να νιώσετε έστω και λίγο καλύτερα.

Φίλοι

Επιλέξτε ποιους ανθρώπους θέλετε να έχετε κοντά σας αυτή την δύσκολη στιγμή. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι εσείς και η καλύτερη σας φίλη θα κάτσετε στο τραπέζι της κουζίνας κι όσο εσείς θα κλαίτε εκείνη θα σας κρατάει το χέρι και θα σας παρηγορεί. Να ξέρετε ότι οι φίλοι είναι μεγάλη βοήθεια και στήριγμα στις δύσκολες στιγμές και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διάθεσή σας. Είναι μεγάλο λάθος να απομακρύνετε ανθρώπους που σας αγαπάνε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τι μπορώ να πω μια τέτοια στιγμή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι να πουν σε περίπτωση θανάτου ή αποβολής, κ.λπ. Το καλύτερο που μπορείτε να πείτε σε κάποιον που βιώνει τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ή θρηνεί τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου, είναι:

“Είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείτε.”

Δεν υπάρχει καλύτερο από αυτή την μικρή αλλά τόσο μαγική φράση που περιλαμβάνει τα πάντα. Μπορείτε επίσης να πείτε “Αν θέλεις να μιλήσεις, είμαι εδώ για να σε ακούσω.” Λέγοντας το αυτό αφήνετε ανοιχτή την «πόρτα» για να έρθει κάποιος να σας μιλήσει όταν αισθανθεί έτοιμος ψυχολογικά.

Ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και θα αισθανθείτε καλύτερα. Μπορεί τώρα να σας φαίνονται όλα «βουνό» αλλά κρατήστε τις ελπίδες σας για καλύτερες μέρες!  

Exit mobile version