Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει στην 14η εβδομάδα της κύησης

Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί την αρχή του δεύτερου τριμήνου της κύησης. Επιταχύνεται η ανάπτυξη του παιδιού, καθώς τώρα ωριμάζουν τα κυριότερα εσωτερικά όργανα. Ο πλακούντας το υποστηρίζει πλήρως, τροφοδοτώντας το με ορμόνες, θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Οι κινήσεις του μωρού είναι λιγότερο αδέξιες, καθώς μπορεί πλέον να περιστρέψει, να διπλώσει και να κάμψει τα δάχτυλα των χεριών, τις παλάμες, τους καρπούς του, τα πόδια, τα γόνατα και τα δάχτυλα των ποδιών του. Έχει αρχίσει να λειτουργεί το νευρικό του σύστημα. Τα βλέφαρα, τα νύχια των ποδιών και των χεριών εξακολουθούν να αναπτύσσονται και ήδη έχει ίχνη μαλλιών στο κεφάλι του.

Το έμβρυο τώρα ασκείται στις κινήσεις της εισπνοής και της εκπνοής. Δε χρειάζεται να αναπνέει στον υδάτινο χώρο όπου ζει τώρα, καθώς προσλαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο απευθείας από εσάς, με τη βοήθεια του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου.

Το πάγκρεας και τα νεφρά συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να παράγουν ορμόνες και ούρα. Η σπλήνα βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Exit mobile version