Έγκυος για πρώτη φορά: Όσα σκέφτεται μια μέλλουσα μαμά

Και το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό… Είσαι έγκυος! Είτε το είχατε σχεδιάσει με τον σύντροφό σου, είτε όχι, η ιδέα ότι θα αποκτήσεις παιδί σού δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και άγχος μαζί. Αν ρωτήσεις άλλες μαμάδες, οι περισσότερες θα σου πούνε πως την πρώτη φορά που έμαθαν ότι θα αποκτήσουν παιδί, ένιωσαν κάπως περίεργα.

Χαρά για το μωρό που θα έρθει και αγωνία για το ταξίδι της μητρότητας που μόλις ξεκίνησε. Ειδικά, οι νέες μαμάδες που για πρώτη φορά βιώνουν αυτό το «ταξίδι» νιώθουν ένα επιπλέον άγχος για το… άγνωστο.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια για όλες τις μαμάδες. Γι’ άλλες ήταν εύκολη, γι’ άλλες όχι. Άλλες θα σου πούνε ότι θέλουν να την ξαναζήσουν και άλλες ότι αυτοί οι 9 μήνες δεν ήταν και οι καλύτεροι. Το σίγουρο είναι ότι η εγκυμοσύνη για όλες τις γυναίκες είναι και μία συναισθηματική εμπειρία, με διάφορες ψυχολογικές διακυμάνσεις σε όλα τα στάδια της. Βλέπεις, είναι αυτές οι «άτιμες» οι ορμόνες που τα κάνουν όλα.

Οι «πρωτάρες», καθώς δεν έχουν την εμπειρία μίας προηγούμενης κύησης, έχουν και περισσότερες απορίες και κάνουν και πιο πολλές σκέψεις. Ίσως κι εσύ να κάνεις τις ίδιες, και κάποιες να σου φαίνονται αστείες για να θέλεις να τις μοιραστείς με άλλους. Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, μία έγκυος καλό είναι να μοιράζεται με το σύντροφό της, με το περιβάλλον της και τον γυναικολόγο της, όλα όσα την απασχολούν και αγχώνουν. Έτσι, θα νιώσει και η ίδια καλύτερα και θα μπορέσει να βιώσει το συναρπαστικό ταξίδι της εγκυμοσύνης με περισσότερη ηρεμία.

Δες παρακάτω κάποιες από τις πιο συχνές σκέψεις που κάνει μία γυναίκα στην πρώτη εγκυμοσύνη:

Θα έχω καλή εγκυμοσύνη;

Μπορεί να αποβάλλω;

Τι είναι αυτές οι ορμόνες;

Μπορεί να πάθω κατάθλιψη;

Είναι φυσιολογικό που μία γελάω και μία κλαίω;

Πόσα κιλά θα πάρω; Θα τα χάσω εύκολα;

Θα αλλάξει η σχέση μου με το σύντροφό μου με το παιδί;

Θα είμαι καλή μαμά;

Θα είναι καλός μπαμπάς;

Θα αλλάξει η ζωή μου;

Πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι ως έγκυος;

Πώς είναι να μεγαλώνει ένα παιδί μέσα σου;

Του κάνω κακό όταν δεν είμαι καλά ψυχολογικά;

Θα καταφέρω να θηλάσω; Αν, όχι, θα είμαι κακή μαμά;

Θα γεννήσω φυσιολογικά ή με καισαρική;

Πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι τώρα που είμαι έγκυος;

Τώρα είμαι υπεύθυνη γι’ αυτό το πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα μου;

Μήπως δεν είμαι έτοιμη τελικά να γίνω μαμά;

Θα τα καταφέρω;

Exit mobile version