Έγκυος και πρήξιμο: 8 σημεία του σώματός που μπορεί να «φουσκώσουν»

Έχουμε όλοι ακούσει για πρησμένα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενώ είναι μια αναμενόμενη παρενέργεια της εγκυμοσύνης – δεδομένου ότι το βάρος αυξάνεται – για πολλές γυναίκες ένα πόδι σαν του Fred Flintstone είναι δύσκολο να το συνηθίσουν.

Θυμηθείτε πώς ήταν το πόδι της Kim Kardashian κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όταν σε μια δημόσια εμφάνιση της φόρεσε ένα παπούτσι που σε συνδυασμό με τα πρησμένα πόδια φαινόταν απίστευτα άβολο.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο τα πόδια του σώματός σας που θα πρηστούν. Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται κατακράτηση υγρών. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν κάνει διακρίσεις. Δείτε ποια είναι τα 8 λιγότερο πολυσυζητημένα μέρη του σώματός σας που πρήζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόδια

Το πιο κοινό μέρος του σώματος που πρήζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σίγουρα τα πόδια. Μάλλον γι’ αυτό τον λόγο η Kim Kardasian τα δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram. Όπως μπορείτε κι εσείς να δείτε μετά βίας χωράνε στις γόβες της.

Χείλη

Η Jessica Simpson μοιράστηκε αυτήν τη φωτογραφία των χειλιών της όταν ήταν έγκυος στην κόρη της, Maxwell. Στο λογαριασμό της στο Tweeter, έγραψε «Ξύπνησα έτσι, σαν να μου έκανε μια νεραΐδα ένεση στα χείλη κατά τη διάρκεια της νύχτας! Είναι μία από τις παρενέργειες της εγκυμοσύνης;»

Αν και δεν πρόκειται για μια κοινή παρενέργεια, πολλές μαμάδες αναφέρουν ότι παρατήρησαν ένα περιστασιακό οίδημα στα χείλη τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Kim Kardashian είχε επίσης πρησμένα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Στον λογαριασμό της στο Instagram, στις 21 Μαΐου, δημοσίευσε την φωτογραφία που βλέπετε συνοδευόμενη από τη λεζάντα «Τα χείλη μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εκτός ελέγχου!»

Στήθος

Η ευαισθησία και το πρήξιμο στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Μπορεί μάλιστα να προκύψει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Στη συνέχεια,  στις έξι έως οκτώ εβδομάδες κύησης είναι πιθανό να γίνει ακόμα μεγαλύτερο και να συνεχίσει να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι λοιπόν πιθανό να ανεβείτε ένα έως δύο νούμερα στο σουτιέν αλλά θα μειωθεί αφού τελειώσετε με τον θηλασμό. 

Μύτη

Μπορεί κάποιες γυναίκες να ισχυρίζονται ότι η μύτη τους «μεγάλωσε» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται όμως ότι τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης είναι εκείνα που προκαλούν το πρήξιμο. Στην εγκυμοσύνη μπορεί ο βλεννογόνος της μύτης να αιματώνεται περισσότερο από πριν κι έτσι μπορεί να ματώνεται εύκολα από τη μύτη, να νιώθετε σαν  να έχετε συνάχι και να μην αναπνέετε εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για αποσυμφόρηση, ενώ ένας υγραντήρας στο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει για να αναπνέετε καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αστράγαλοι και πόδια

Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα πόδια πρήζονται εξαιτίας της ανώμαλης ανάπτυξης υγρού στα σημεία, το οποίο καλείτε περιφερικό οίδημα και συνήθως συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αφού γεννηθεί το μωρό σας, το πρήξιμο θα υποχωρήσει, αλλά εν τω μεταξύ, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να το ελέγξετε όπως το να ανεβάζετε ψηλά τα πόδια σας, να περπατάτε, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τα αλμυρά τρόφιμα.

Πρόσωπο

 

Η Bethenny Frankel δημοσίευσε αυτή την εικόνα του εαυτού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Επέστρεψε πάντως αμέσως στο κανονικό της μέγεθος μετά την γέννηση της κόρης της, Bryn.
Πόδια (μετά τον τοκετό)

Μπορεί οι έγκυες να ανυπομονούν να γεννήσουν προκειμένου να ξεπρηστούν τα πόδια τους, φαίνεται όμως ότι τα πόδια ορισμένων γυναικών πρήζονται μετά τον τοκετό. Τα ενδοφλέβια υγρά που παραδίδονται κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορούν να μείνουν στο σώμα σας έως και δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να φορέσετε τα αγαπημένα σας παπούτσια κατά την επιστροφή από το μαιευτήριο. 

Ούλα

Σχεδόν το 50% των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη, γεγονός που προκαλεί πρησμένα ούλα και αιμορραγία των ούλων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα ενώ αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. 

Φλέβες

Ναι, ακόμη και οι φλέβες μπορεί να διογκωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και να γίνετε πιο επιρρεπείς στις κιρσώδεις φλέβες (οι αντιαισθητικές μπλε ή μοβ διογκωμένες φλέβες που φουσκώνουν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.)

Exit mobile version