Έγκυος με ακμή; Αντιμετωπίστε την!

Η ακμή κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν μία στις δύο έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει ακμή και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις επίμονη.

Γιατί όμως εμφανίζεται;

Η κύρια αιτία της ακμής, όταν είστε έγκυος είναι τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά το πρώτο τρίμηνο. Είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν ακμή, υψηλότερο όμως κίνδυνο έχουν όσες είχαν και παλιότερα προβλήματα ακμής ή βγάζουν σπυράκια τις πρώτες ημέρες της περιόδου. Πάντως, αν δεν παρουσιάσετε σημάδια ακμής στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, οι πιθανότητες να παρουσιάσετε μετά είναι ελάχιστες.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή κατά την εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση της ακμής κατά την εγκυμοσύνη είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπείες έρχονται σε σύγκρουση με τον υψηλό κίνδυνο των γενετικών ανωμαλιών. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγονται τα φάρμακα διότι μπορούν να βλάψουν το μωρό. Το καλύτερo λοιπόν είναι να φροντίζετε το δέρμα σας με σχολαστικότητα και να το πλένετε με ήπιο σαπούνι κάθε πρωί και βράδυ. Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο και τον δερματολόγο σας.

Θεραπεία για την ακμή

Κάποιοι δερματολόγοι συστήνουν την τοπική χρήση προϊόντων που περιέχουν ερυθρομυκίνη ή αζελαϊκό οξύ. Άλλες επιλογές είναι προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή γλυκολικό οξύ. Το καλό με αυτά τα φάρμακα είναι ότι μόλις το 5% που εφαρμόζεται στο δέρμα απορροφάται από το σώμα. Έτσι οι δερματολόγοι θεωρούν ότι τέτοια φάρμακα δεν βάζουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ακμής.

Σπιτικές θεραπείες για τα σημάδια ακμής

Ο ασφαλέστερος τρόπος να περιποιηθείτε το δέρμα σας είναι όπως είπαμε η σχολαστικότητα. Μπορείτε λοιπόν στο σπίτι να:

• Πλένετε δύο φορές την ημέρα τον πρόσωπό σας και μετά από έντονη εφίδρωση.
• Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο σαπούνι, χωρίς λάδι και αλκοόλ.
• Χρησιμοποιείτε κάθε φορά μια πετσέτα ή βαμβάκι.
• Μετά το σαπούνι να ξεπλένετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, σκουπίστε απαλά και απλώστε ενυδατική κρέμα.
• Αποφύγετε την υπερβολικό καθαρισμό για να μην ξηραίνεται η επιδερμίδα σας.
• Πάνω απ ‘όλα να αποφεύγετε να πειράζετε τα σπυράκια σας καθώς έτσι δημιουργούνται μόνιμες ουλές ακμής.

Exit mobile version