Έγκυος τα Χριστούγεννα; Δείτε τι μπορείτε να φάτε από το εορταστικό τραπέζι

Εάν είστε έγκυος και δεν είναι σίγουρη ποια εορταστικά σνακ μπορείτε να καταναλώσετε και ποια να αποφύγετε, τσεκάρετε τον οδηγό μας.

Μην ανησυχείτε πάντως, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ότι θα στερηθείτε λιχουδιές, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να απολαύσετε. Όρεξη να υπάρχει!

Θαλασσινά

Προτιμήστε τα φρέσκα ψάρια όπως για παράδειγμα φιλέτο μπακαλιάρου που εκτός από γευστικό, προσφέρει μια επιπλέον δόση ιωδίου.

Αποφύγετε: Επειδή είναι πιθανόν να γευματίσετε σε εστιατόρια, σπίτια φίλων και συγγενών των οποίων – και παρά τις καλές τους προθέσεις – τις μαγειρικές μεθόδους δεν γνωρίζετε, αποφύγετε τα ωμά ψάρια, το σούσι, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια όπως είναι τα μύδια. Είναι επίσης προτιμότερο να αποφύγετε ψάρια όπως τον τόνο και το σολομό, γιατί θεωρούνται ιδιαίτερα λιπαρά, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Αλλαντικά

Μπορείτε να φάτε: Γαλοπούλα εφόσον είναι καλομαγειρεμένη και σωστά διατηρημένη στο ψυγείο. Καλό είναι να την καταναλώσετε εντός δύο ημερών από το μαγείρεμά της.

Αποφύγετε: Το ζαμπόν και το σαλάμι αλλά και αλλαντικά αγνώστου προελεύσεως. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση, μία μόλυνση που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα αγέννητα μωρά.

Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορείτε να φάτε: Σκληρά τυριά όπως το τυρί τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα και παρμεζάνα.

Αποφύγετε: Tα μη παστεριωμένα μαλακά τυριά, γνωστά ως φρέσκα τυριά, αποτελούν πιθανό έδαφος ανάπτυξης των βακτηρίων λιστέρια,. Το ροκφόρ, η μη παστεριωμένη φέτα, το κατσικίσιο τυρί και το τυρί μεξικανικού τύπου, όπως το queso blanco και queso fresco, θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα αν δεν είναι παστεριωμένα.

Γλυκά

Μπορείτε να φάτε: Χριστουγεννιάτικα κέικ, μάφινς – αν είναι ελεγμένο ότι δεν περιέχουν ωμό αυγό – σοκολάτες, παγωτό, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες. Όλα αυτά βέβαια με μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αποφύγετε: Πουτίγκες που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά. Σε γενικές γραμμές να έχετε υπόψη ότι για να ικανοποιήσετε την λιγούρα σας χωρίς όμως να επιβαρύνετε τον οργανισμό αλλά και το μωρό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μια κουταλιά απ’ όλα τα γλυκά.

Σαλάτες

Μπορείτε να φάτε: Μπόλικη σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αν έχετε βεβαιωθεί πρώτα ότι είναι καλά πλυμένη.

Αποφύγετε: Σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα. Να θυμάστε ότι τα ωμά αβγά, όπως αυτά που κρύβονται μέσα στη μαγιονέζα και άλλες σος πρέπει να αποφεύγονται, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας.

Ξηροί καρποί

Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα ξηρούς καρπούς καθώς είναι πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης, φυτικών ινών καθώς και μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, γιατί, εξαιτίας του λίπους που περιέχουν, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Για μερικές γυναίκες, είναι σημαντικό να αποφεύγουν τα φιστίκια και όλα τα τρόφιμα που τα περιέχουν, εφόσον υπάρχει ιστορικό αλλεργιών.

Exit mobile version