Είστε έγκυος; 8 καλοί λόγοι να φάτε σοκολάτα!

Αχ, αυτές οι λιγούρες της εγκυμοσύνης! Μερικές φορές θέλετε κάτι αλμυρό, άλλες φορές κάτι γλυκό ή λίγο πικάντικο ακόμα κι αν ξέρετε ότι θα το «πληρώσετε» αργότερα με τις καούρες.

Μπορείτε ωστόσο να πάρετε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης καθώς σύμφωνα με τους διαιτολόγους ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά, η μαύρη σοκολάτα ωφελεί τις έγκυες. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να φτιάξει τη διάθεσή και να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Παρουσιάζουμε οχτώ λόγους να απολαύσετε λίγη μαύρη σοκολάτα χωρίς τύψεις τώρα που είστε έγκυος.

1.    Η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θεοβρωμίνη, μια χημική ουσία που διεγείρει την καρδιά, χαλαρώνει τον μαλακό μυ και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.    
2.    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008  από το Πανεπιστήμιο του Yale, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της προεκλαμψίας, μια κατάσταση κατά την οποία η έγκυος παρουσιάζει επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θανατηφόρα αποτελέσματα για την έγκυο και για το μωρό. Η Δρ Elizabeth Triche, επικεφαλής της  έρευνας, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο σοκολάτα, τα μωρά τους είχαν υψηλή συγκέντρωση θεοβρωμίνης στο αίμα του ομφάλιου λώρου. Αυτές οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία.
3.    Η θεοβρωμίνη μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνει την κυκλοφορία στον πλακούντα, ενώ εμποδίζει το οξειδωτικό στρες ή πιθανόν περιέχει άλλες ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Epidemiology’.
4.    Μια άλλη χημική ουσία στη σοκολάτα, το μαγνήσιο, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης.
5.    Τα φλαβονοειδή, τα οποία περιέχονται στη σοκολάτα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρά και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (π.χ καπνός του τσιγάρου ή φυτοφάρμακα) οι οποίες έχουν τοξική δράση για τον οργανισμό. Μάλιστα όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο πιο πλούσια είναι σε φλαβονοειδή.
6.    Η σοκολάτα μπορεί να σας φτιάξει και τη διάθεσή σας πάρα πολύ! Οι ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Η αύξηση των ενδορφινών με τη σειρά της μπορεί να δώσει μια γενική αίσθηση ευημερίας και ευχαρίστησης.
7.    Η μαύρη σοκολάτα μειώνει επίσης την κακή χοληστερόλη έως και 10%.
8.    Τέλος, η μαύρη σοκολάτα δεν έχει πολλά λιπαρά. Περιέχει μάλιστα το ελαϊκό οξύ, ένα από τα υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκεται στο ελαιόλαδο.

Ικανοποιήστε λοιπόν τις λιγούρες σας αφού έχετε πλέον 8 καλούς λόγους να το κάνετε! Οι γυναίκες ωστόσο που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Και να θυμάστε ότι η υπερκατανάλωση της σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Exit mobile version