Εξέταση β επιπέδου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το υπερηχογράφημα β΄επιπέδου είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, διότι γίνεται λεπτομερής έλεγχος της ανάπτυξης και ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες στην ανατομία του εμβρύου.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να διαγνώσει μείζονες ανωμαλίες σε ποσοστό 73,7% και ελάσσονες σε ποσοστό 55% και πρέπει να γίνεται από την 20η έως την 24η εβδομάδα κύησης.

Σε αυτό το υπερηχογράφημα γίνεται:

• η επιβεβαίωση ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά,

• ο προσδιορισμός των πιθανοτήτων για την τρισωμία 21 (σύνδρομο Down),

• η διάγνωση συγγενών ή ανατομικών ανωμαλιών που είναι ανιχνεύσιμες σε αυτή την ηλικία της εγκυμοσύνης,

• η διάγνωση διαφόρων καταστάσεων ή νόσων του εμβρύου, αρκετές από τις οποίες είναι ιάσιμες είτε ενδομητρίως είτε και μετά τη γέννηση,

• η πρόβλεψη της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό πριν από τις 33 εβδομάδες της κύησης,

• η πρόβλεψη της πιθανότητας που έχει η έγκυος να εμφανίσει υπέρταση στην εγκυμοσύνη.

Αναλυτικά τι ακριβώς εξετάζει ο γιατρός

Εξετάζεται το κρανίο, ο εγκέφαλος, το πρόσωπο με το ρινικό οστό, ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη, οι πνεύμονες με την καρδιά, το διάφραγμα, τα  όργανα της κοιλιάς και τα τοιχώματα της, προσδιορίζεται και το φύλο.

Ελέγχεται η αρτιμέλεια των άνω και κάτω άκρων και εκτιμάται η σχέση της κνήμης με την άκρη του ποδιού.

Επίσης προσφέρει διάγνωση σε πολλές ανωμαλίες ενδομήτρια που μπορούν να διορθώνονται χειρουργικά μετά την γέννα (ομφαλοκήλη, αναστροφή των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, μεσοκολπικά και μεσοκοιλιακά ελλείμματα, τετραλογία Fallot, πολυδακτυλία, συνδακτυλία, εκτροδακτυλία, στρεβλοποδία, απόφραξη εντέρου η ουρητήρα, λαγώχειλο). Άλλες ανωμαλίες διάπλασης είναι δυνατό με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης να επιδεινώνονται και να καταστρέφουν τα διάφορα όργανα του εμβρύου ή να επιφέρουν τον θάνατο (ανεγκεφαλία, εγκεφαλοκήλη, υδρανεγκεφαλία, ολοπροσεγκεφαλία, πορεγκεφαλία, κύστη Dandy-Walker).

Τι γίνετε αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα

Εάν στο υπερηχογράφημα διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, η ενημέρωση του ζευγαριού γίνεται από τον ιατρό και θα ακολουθήσει πλήρης συμβουλευτική ενημέρωση και καθοδήγηση πάνω στο πρόβλημα.

Ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η εξέταση μετά από μερικές ημέρες, να ζητηθεί η συμβολή άλλων ειδικοτήτων (π.χ γενετιστή, παιδοκαρδιολόγου , παιδοχειρουργού, παιδονευρολόγου, νεογνολόγου κ.α) και να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις (π.χ Μαγνητική εγκεφάλου).

Τα περισσότερα προβλήματα που απαιτούν επανάληψη του υπερηχογραφήματος, συνήθως δεν είναι σοβαρά και ένα ποσοστό 15% των υπερηχογραφημάτων θα χρειαστεί να επαναληφθεί για κάποιο λόγο.

Exit mobile version