Εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εφόσον δεν έχετε καμία επιπλοκή, μπορείτε άνετα να συνεχίσετε να εργάζεστε έως τις τελευταίες εβδομάδες ή και μέρες της εγκυμοσύνης σας.

Όμως πώς θα διατηρείτε την ενέργειά σας ακμαία στη δουλειά και παράλληλα θα συντονίζεστε με τον κόσμο του μωρού σας;  Έχουμε πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Παραμείνετε υγιείς στη δουλειά

Εάν η εγκυμοσύνη σας δεν είναι υψηλού κινδύνου, πιθανώς να μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε κατά την εγκυμοσύνη σας έως την ημέρα τοκετού ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία, εάν το επιθυμείτε, αν και υπάρχουν και δουλειές που είναι ακατάλληλες για έγκυες γυναίκες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε άνετα στη δουλειά:

Κάντε σύντομα διαλείμματα

Εάν μπορείτε, κάντε σύντομα διαλείμματα ξεκούρασης (συνήθως 15 λεπτά αρκούν) όπου θα μπορείτε να χαλαρώνετε και να συντονίζεστε με τον κόσμο του μωρού σας.  Βάζετε τα πόδια σας κάπου ψηλά σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος, θα μειώσει το πρόβλημα του πρηξίματος στους αστραγάλους και τα πόδια και θα αποτρέψει τις κράμπες.

Σηκωθείτε

Κάθε φορά που σηκώνεστε για να τεντωθείτε από το κάθισμα στο γραφείο, ή εάν έχετε την πολυτέλεια να ξαπλώσετε λίγο, να θυμάστε να το κάνετε αργά. Εάν σηκωθείτε πολύ γρήγορα, μπορεί να ζαλιστείτε.

Χαλαρώστε

Εάν κάνετε μια αγχώδη εργασία, ξεκινήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης, που θα απολαμβάνετε και θα μπορείτε να εξασκείτε μόνη σας, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδική εκπαίδευση για να επωφεληθείτε από αυτές τις τεχνικές. Ακόμη και οι πιο βασικές ρουτίνες θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η ένταση και να σας χαρίσουν ηρεμία και ευεξία. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρο τοκετού, γι’ αυτό αξίζει να φροντίσετε όχι μόνο τη σωματική αλλά και την συναισθηματική σας ευεξία.

Κοιμηθείτε αρκετά

Εάν μπορείτε να βρείτε έναν άνετο, προσωπικό χώρο στην εργασία σας για να ξαπλώσετε, πάρτε έναν υπνάκο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι σας λίγο πιο νωρίς όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να ενδυναμώσει τους μυς που θα χρειαστείτε κατά τον τοκετό. Δεν είναι όμως όλες οι ασκήσεις ασφαλείς. Για σημαντικές προφυλάξεις αλλά και για χρήσιμες ασκήσεις που βοηθούν στον τοκετό, διαβάστε παρακάτω!

Θα πρέπει να ασκείστε κατά την εγκυμοσύνη; Ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν όλα πηγαίνουν καλά, μπορείτε να κάνετε κατά την εγκυμοσύνη όποιες ασκήσεις κάνατε και πριν μείνετε έγκυος. Επίσης, ακόμη κι εάν δεν κάνατε γυμναστική, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε.

Η άσκηση ενδυναμώνει και τονώνει τους μυς, κάποιους από τους οποίους θα χρησιμοποιήσετε κατά τον τοκετό. Επίσης, η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα σε εσάς και το έμβρυό σας, μειώνει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης (για παράδειγμα, τον πόνο στην πλάτη), βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και σας βοηθάει να νιώθετε καλά.

Πρώτα η ασφάλεια

Παρόλο που η άσκηση στην εγκυμοσύνη κάνει καλό σε σας και στο μωρό σας, υπάρχουν ωστόσο κάποιες προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε όταν κάνετε προγενετικές ασκήσεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Και να θυμάστε, να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό ή τη μαία σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Exit mobile version