Εσείς θα τρώγατε τον πλακούντα σας;

Ο πλακούντας σας: μπορείτε να τον φάτε σε μορφή χαπιού, τηγανητό με κρεμμύδια …ή ακόμη και ωμό στην αίθουσα τοκετού!

Μην λιποθυμήσετε τώρα! Η κατανάλωση του πλακούντα από νέες μητέρες ονομάζεται πλακουντοφαγία και είναι κάτι που το κάνουν αμέσως μετά τον τοκετό τα περισσότερα θηλαστικά. Ίσως τελευταία να το ακούτε πιο συχνά επειδή το κάνουν πολλές celebrities. Ίσως όμως και να αναρωτιέστε γιατί να μην το κάνετε κι εσείς! 

Τι κάνει ο πλακούντας;

O πλακούντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγκυμοσύνη. Είναι το όργανο που αναλαμβάνει το έργο της θρέψης του μωρού. Αυτό το όργανο είναι το στήριγμα του μωρού για επιβίωση, το τρέφει και το προστατεύει από επιβλαβείς ουσίες και μολύνσεις.

Αυτός φιλτράρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά προς το μωρό ενώ εκκρίνει και τις απαραίτητες ορμόνες. Επίσης μεταφέρει μέρος της ανοσίας της μητέρας στο αγέννητο μωρό και μάλιστα είναι αρκετά μεγάλος.

Ο πλακούντας αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη. Είναι επίσης το μοναδικό όργανο του σώματός σας το οποίο το ξεφορτώνεστε αφού γεννήσετε. Μετά τον τοκετό, δεν το χρειάζεστε πια. Εάν το μωρό σας έρθει στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό, θα βγει και ο πλακούντας με φυσικό τρόπο από τον κόλπο. Αν προχωρήσετε σε καισαρική τομή, ο γιατρός αφαιρεί τον πλακούντα από τη μήτρα. Ένας πλακούντας μάλιστα στο τέλος της εγκυμοσύνης έχει διάμετρο 16 – 20 εκ. περίπου και ζυγίζει περίπου μισό κιλό.

Οι γυναίκες που έχουν φάει τον πλακούντα τους υποστηρίζουν ότι αυξήθηκε η ποσότητα του μητρικού γάλακτος και ότι είχαν περισσότερη ενέργεια λόγω του σιδήρου. Λένε επίσης ότι σταθεροποιούνται οι ορμόνες και μειώνονται οι πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης αλλά και κούρασης λόγω της αϋπνίας.

Αυτοί οι ισχυρισμοί ωστόσο δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως. Έτσι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση πλακούντα έχει όλα αυτά τα οφέλη. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη, υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Τι να περιμένω αν το δοκιμάσω;

Η κατάποση του πλακούντα σε χάπι μπορεί να είναι πιο εύκολο αν έχετε τάση για εμετό βλέποντάς το, αγγίζοντάς το ή δοκιμάζοντας το. Στην Αμερική την προετοιμασία αναλαμβάνουν οι λεγόμενες «doula», που έχουν αντικαταστήσει τις μαίες όσον αφορά την εκπαίδευση της νέας μαμάς σε διάφορα θέματα όπως π.χ τον θηλασμό. 

Δεδομένου ότι έχει γίνει μια σχετικά μικρή έρευνα για την κατανάλωση του πλακούντα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα αισθανθείτε αν τον καταναλώσετε. Οι περισσότερες γυναίκες που το έχουν κάνει πάντως λένε ότι αισθάνονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

Άλλες πάλι έχουν πει ότι αισθάνθηκαν άρρωστες αμέσως μετά το «φαγητό». Με μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορείτε να διαβάσετε διάφορες εμπειρίες και να πάρετε ποικίλες απόψεις. Αλλά και πάλι τονίζουμε ότι αυτό έχει να κάνει με βάση την προσωπική εμπειρία και όχι με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Πώς να αποφασίσω;

Μπορεί να μην έχουν επιστημονικά αποδειχθεί τα οφέλη της κατανάλωσης του πλακούντα, υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι η κατανάλωση του βλάπτει.

«Αν και είναι μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ο πλακούντας έχει σχεδιαστεί για να τρέφει το μωρό και όχι τη μητέρα» υποστηρίζει ο Δρ. Rohan Lewis, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συμπληρώνει «Ακόμη κι αν αποφασίσετε να φάτε πλακούντα, καλύτερα να φάτε το δικό σας και όχι άλλων ανθρώπων».

Επίσης, στην Βρετανία, το ΙΡΕΝ, που ασχολείται με την παραγωγή smoothies και καψουλών από πλακούντα βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης και κατηγορείται για απόπειρα βακτηριδιακής μόλυνσης. Η ενάγουσα αρχή αναφέρει πως το 10% των γυναικών έχουν σταφυλόκοκκο στον κόλπο τους, ο οποίος μεταφέρεται στον πλακούντα, δημιουργώντας έτσι σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

Ό, τι κι αν αποφασίσετε, οι ειδικοί τονίζουν σε όσους θέλουν να κάνουν το βήμα ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις διαδικασίες που ακολουθούνται ώστε να διασφαλίζεται η υγεία τους.

Τι δηλώνουν οι διάσημες που έχουν φάει τον πλακούντα τους;

Η ηθοποιός Gaby Hoffmann, του σίριαλ Girls ΗBO έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό People και μίλησε για την εμπειρία της. Σε κάποιο σημείο ανέφερε πως ένα από τα μυστικά που την βοήθησαν να βρει τη φόρμα της και να έχει ενέργεια ήταν ο ίδιος της ο πλακούντας. Όπως αναφέρει η ηθοποιός, μετά την γέννα που έγινε στο σπίτι της, η μαία που την βοήθησε, έκοψε τον πλακούντα, τον αποστείρωσε και τον κατέψυξε. Η ηθοποιός έτρωγε κάθε μέρα ένα μικρό κομμάτι το οποίο το έβαζε στο μπλέντερ μαζί με χυμό και διάφορα άλλα υλικά. “Δεν καταλαβαίνεις καθόλου τη γεύση του και είναι πραγματικά πολύ θρεπτικό” ανέφερε στο περιοδικό.

Η λίστα με τις διάσημες που έχουν κάνει το ίδιο περιλαμβάνει τις January Jones, Alicia Silverstone και σύμφωνα με μια φήμη και την Κιμ Καρντάσιαν.

Γι΄αυτό το παράξενο μυστικό ομορφιάς μίλησε και η Jennifer Aniston η οποία όπως υποστηρίζει ότι χρωστάει τη λαμπρότητα του δέρματός της στις ευεργετικές δράσεις του πλακούντα! Φαίνεται μάλιστα ότι τον καταναλώνει σε μορφή τσιπς, ποτών ακόμη και smoothies!

 

Πηγή: webmd.com

 

Exit mobile version