Γ’ τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Τώρα που έχετε φτάσει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το πιθανότερο είναι να βρίσκεστε σπίτι σας και να μετράτε αντίστροφα.

Μπορεί να έχετε μόνο λίγες βδομάδες μπροστά σας για τον τοκετό, αλλά αυτές οι εβδομάδες είναι και οι πιο δύσκολες. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τι θα αντιμετωπίσετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αλλαγές στο σώμα σας

Οσφυαλγία
Το επιπλέον βάρος που έχετε πάρει, ασκεί πίεση στην πλάτη σας με αποτέλεσμα να πονάτε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία στη λεκάνη και τους γοφούς. Για να αισθανθείτε καλύτερα χρησιμοποιήσετε μια καρέκλα που προσφέρει καλή υποστήριξη πλάτης, τη νύχτα να κοιμάστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και να φοράτε παπούτσια άνετα και χωρίς τακούνια.

Αιμορραγία
Το αίμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως π.χ η αποκόλληση του πλακούντα (διαχωρισμός του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας) ή ο πρόωρος τοκετός. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία.

Συσπάσεις Braxton Hicks
Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι σποραδικές συσπάσεις της μήτρας και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη γίνονται όλο και πιο συχνές, όμως έως ότου φτάσετε στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης θα γίνονται σπάνιες και είναι ουσιαστικά ανώδυνες. Στις περίπου δύο εβδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού σας, ο τράχηλος θα αρχίσει να «ωριμάζει» και να μαλακώνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του. Οι συσπάσεις θα γίνουν πιο έντονες και συχνές, σε αντίθεση με τις ανώδυνες και σποραδικές συστολές Braxton Hicks, οι οποίες δεν προκαλούν προφανείς αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας. Θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των ψευτοωδινών και των πραγματικών του τοκετού αν κοκκινίσετε ξαφνικά στο πρόσωπο  Αν είστε κόκκινη στο πρόσωπο και κόβεται η αναπνοή σας από τις συσπάσεις καλέστε τον γιατρό σας.

Μεγαλώνει το στήθος
Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης το στήθος σας θα έχει αυξηθεί κατά 2 κιλά. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε το κατάλληλο σουτιέν ώστε να μην επιβαρύνετε την πλάτη σας. Λίγες μέρες πριν την ημερομηνία του τοκετού μπορεί να δείτε ένα κίτρινωπό υγρό να ρέει από τις θηλές. Αυτό είναι το πρωτόγαλα το οποίο θα θρέψει το μωρό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του.

Εκκρίσεις
Το πιθανότερο είναι να δείτε περισσότερες κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αν η ροή είναι πολύ μεγάλη, τόση που ούτε τα σερβιετάκια δεν την απορροφούν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Λίγες μέρες πριν τον τοκετό μπορεί να δείτε ένα κρεμώδες λευκό κομμάτι ουσίας που μοιάζει με ζελατίνη. Αυτό είναι το βούλωμα βλέννας και είναι σημάδι ότι ο τράχηλός έχει αρχίσει διαστέλλεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τοκετό. Αν η βλέννα βγει ξαφνικά μπορεί να σημαίνει ότι τα νερά έσπασαν (αν και σε μόλις 8% των εγκύων σπάνε τα νερά πριν αρχίσουν οι συσπάσεις). Σε κάθε περίπτωση καλέστε το γιατρό σας.  

Κόπωση
Μπορεί στο δεύτερο τρίμηνο να ήσασταν πολύ δραστήριες αλλά αισθάνεστε κουρασμένες τώρα. Το επιπλέον βάρος στην πλάτη σας μπορεί να μην σας αφήνει να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα και να ξυπνάτε κάθε τόσο για να πάτε τουαλέτα, καθώς και να αισθάνεστε περισσότερο άγχος όσο οι μέρες για τον τοκετό πλησιάζουν. Το σημαντικό είναι να τρώτε υγιεινά και όταν νιώθετε κουρασμένες προσπαθήστε να πάρετε έναν υπνάκο ή τουλάχιστον να χαλαρώνετε για μερικά λεπτά

Συχνοουρία
Τώρα που το μωρό είναι μεγαλύτερο, το κεφάλι του πιέζει την ουροδόχο κύστη. Αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνετε τουαλέτα πιο συχνά. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε διαρροή ούρων όταν βήχετε, φτερνίζεστε, γελάτε ή γυμνάζεστε. Για να νιώσετε καλύτερα αποφύγετε τα υγρά πριν τον ύπνο, να φοράτε σερβιέτα για να απορροφήσει οποιαδήποτε διαρροή και φυσικά αν αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση ενημερώστε τον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης.

Καούρα και δυσκοιλιότητα
Λόγω της ορμόνης προγεστερόνη που αυξάνεται και χαλαρώνει τους μυς, μεταξύ των οποίων και του μυ του οισοφάγου, ο οποίος συγκρατεί τις τροφές και τα οξέα στο στομάχι. Για να μη σας ταλαιπωρεί η καούρα δοκιμάστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τα λιπαρά, τα πικάντικα και τα όξινα τρόφιμα (όπως τα εσπεριδοειδή). Για δυσκοιλιότητα αυξήστε την πρόσληψη των φυτικών ινών και πίνετε περισσότερα υγρά. Αν η καούρα και η δυσκοιλιότητα πραγματικά σας ενοχλούν συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι φάρμακα μπορείτε να πάρετε.

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες που σχηματίζονται γύρω από τον πρωκτό. Αυτές οι φλέβες μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή στο σώμα κυκλοφορεί περισσότερο αίμα αυτή την περίοδο, διαστέλλοντας λίγο περισσότερο όλες τις φλέβες. Αυτό σημαίνει πως οι λεπτές φλέβες γύρω απ’ τον πρωκτό σας γίνονται πιο νωθρές και πρήζονται, ειδικά καθώς η όλο και πιο φουσκωμένη μήτρα σας τους ασκεί μεγαλύτερη πίεση. Για την ανακούφιση από τον κνησμό και τη δυσφορία κάντε ζεστό μπάνιο. Ρωτήστε επίσης τον γιατρό σας εάν μπορείτε να δοκιμάσετε καμία αλοιφή.

Δύσπνοια
Πολλές γυναίκες βιώνουν τη δύσπνοια ακόμα και από τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης εξαιτίας των ορμονών που παράγει ο οργανισμός. Οι ορμόνες αυτές ερεθίζουν το κέντρο της αναπνοής, αυξάνουν τη συχνότητα και το βάθος των αναπνοών δημιουργώντας λαχάνιασμα και αίσθημα δύσπνοιας. Αν μπορείτε, βάλτε στην καθημερινότητά σας κάποιο είδος άσκησης που ελέγχει τις αναπνοές, όπως η γιόγκα για εγκύους.

Πρήξιμο
Μπορεί τα δαχτυλίδια να μη σας μπαίνουν πια και να παρατηρήσετε ότι οι αστράγαλοι και το πρόσωπό να δείχνουν φουσκωμένα. Το πρήξιμο είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατακράτησης υγρών. Για να μειωθεί σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας για λίγη ώρα. Σε περίπτωση όμως που έχετε πρηστεί πολύ μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας,  μιας επικίνδυνης επιπλοκής της εγκυμοσύνης οπότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Αύξηση βάρους
Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας το φυσιολογικό είναι να έχετε παρει 10 – 12 κιλά. Εάν το μωρό σας στους υπέρηχους φαίνεται να πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο συγκριτικά με το μέγεθος της κοιλιάς σας ο γιατρός σας θα κάνει έναν υπέρηχο για να ελέγξει την ανάπτυξή του.

Ανησυχητικά συμπτώματα
Για να συνοψίσουμε, μην περιμένετε την καθιερωμένη ημερομηνία για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν παρουσιάσετε:
•    Σοβαρό κοιλιακό πόνο ή κράμπες
•    Ναυτία ή εμετό
•    Αιμορραγία
•    Έντονη ζάλη
•    Πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
•    Μεγάλη (πάνω από 6,5 κιλά το μήνα) ή πολύ μικρή αύξηση του βάρους σας.

Exit mobile version