Γιατί αρρωσταίνουν συχνά οι έγκυες;

Οι έγκυες γυναίκες φαίνεται να έχουν μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στη γρίπη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Και αυτή η ισχυρή ανοσολογική αντίδραση μπορεί να εξηγήσει γιατί οι έγκυες γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά από τη γρίπη συγκριτικά με τους άλλους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι πολλά συμπτώματα της γρίπης είναι το αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος να πολεμήσει τον ιό, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Αυτό το εύρημα ήταν απροσδόκητο επειδή γενικά πιστεύεται ότι η εγκυμοσύνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του εμβρύου που αναπτύσσεται αναφέρει σε έκθεση του το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Νοσοκομείο Lucile Packard Children στο Στάνφορντ.

«Μείναμε έκπληκτοι από τη γενική διαπίστωση,» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Catherine Blish, επίκουρη καθηγήτρια  των μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. “Τώρα καταλαβαίνουμε  ότι η σοβαρή γρίπη στην εγκυμοσύνη είναι μια υπερφλεγμονώδης αντίδραση και όχι μια κατάσταση ανοσοανεπάρκειας.”

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ελήφθησαν από 21 έγκυες γυναίκες και 29 υγιείς γυναίκες που δεν ήταν έγκυες. Τα κύτταρα ελήφθησαν από δείγματα αίματος των γυναικών πριν και επτά ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο της γρίπης. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα δείγματα κυττάρων  από γυναίκες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Σε ένα εργαστήριο, τα κύτταρα των γυναικών εκτέθηκαν σε δύο ισχυρούς ιούς της γρίπης: τον ιό Η1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009 και ένα στέλεχος της εποχικής γρίπης, που είναι γνωστός ως Η3Ν2.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει την ανταπόκριση δύο διαφορετικών τύπων των λευκών αιμοσφαιρίων προς τα στελέχη της γρίπης. Αυτά τα αιμοσφαίρια παράγουν περισσότερες κυτοκίνες και χημειοκίνες, τα οποία είναι μόρια που προσελκύουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλούν μόλυνση, εξηγούν οι ερευνητές.

«Εάν τα επίπεδα των χημειοκινών είναι πολύ υψηλά μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσετε γρίπη» εξηγεί η Blish.

Παρά το γεγονός ότι οι έγκυες με γρίπη καμιά φορά παίρνουν φάρμακα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη του ιού στον οργανισμό τους, οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες.

Αν και η μελέτη αποκάλυψε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των εγκύων έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στη γρίπη, παραμένει ασαφές αν αυτά τα κύτταρα  έχουν παρόμοια συμπεριφορά και με άλλους ιούς..

Αυτό που συστήνουν οι ερευνητές στις έγκυες είναι να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. «Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται οι γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα για να αποφευχθεί αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση που βλέπουμε», επισημαίνει η Blish. «Δυστυχώς όμως μόνο το 50% των εγκύων σήμερα εμβολιάζονται  για την γρίπη», καταλήγει η ίδια.

 

Πηγή: webmd.com

Exit mobile version