Γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πλένεται το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό;

Οι μανούλες που έχετε φέρει τα παιδιά σας στον κόσμο, θυμηθείτε εκείνη την ευτυχισμένη μέρα που κρατήσατε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας το γιο ή την κόρη σας; Λίγο μετά τη γέννηση, το πιθανότερο είναι να πήραν το μωρό σας οι νοσοκόμες για να το πλύνουν.

Αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις, ότι το μωρό δεν πρέπει να το κάνουν μπάνιο για τουλάχιστον 24 ώρες ή και περισσότερο μετά τον τοκετό.

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μωρά δεν γεννιούνται βρώμικα», εξηγεί η Δρ. Ira Jaffe, γυναικολόγος στη Νέα Υόρκη. «Έρχονται στον κόσμο, έτσι ακριβώς όπως πρέπει», συμπληρώνει η ίδια.

Τα μωρά όταν γεννιούνται είναι καλυμμένα με σμήγμα, μια λιπαρή, λευκή ουσία που προστατεύει το δέρμα τους από τον αμνιακό σάκο. Φαίνεται όμως ότι αυτή η ουσία είναι επωφελής αν μείνει για λίγο περισσότερο. Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή αποτελεί ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα, το κάνει πιο μαλακό και προστατεύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον η λιπαρή αυτή ουσία περιέχει αντιμικροβιακά πεπτίδια που προστατεύουν από βακτήρια και μύκητες. Μια συνέχεια του περιοδικού Science & Sensibility επισημαίνει ότι η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα είναι μεταξύ των ασθενειών που προστατεύει αυτή η ουσία.

Ομοίως, οι γιατροί άρχισαν τα τελευταία χρόνια να καθυστερούν το κόψιμο του ομφάλιου λώρου – για λίγα μόλις λεπτά. Αυτό επειδή τα οφέλη είναι επίσης αρκετά. Αποδείχθηκε ότι όταν καθυστερεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου (περίπου τρία λεπτά) τα μωρά έχουν πιο προηγμένες κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες και ιδιαιτέρως τα αγόρια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι η σημασία της επαφής του μωρού με τη μητέρα δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτό βοηθά το μωρό να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια τις πρώτες στιγμές της ζωής του. «Πουθενά αλλού δεν αισθάνεται ένα μωρό καλύτερα , πέρα από το δέρμα της μητέρας του», τονίζει η Δρ. Jaffe.

Κι ενώ λοιπόν δεν υπάρχει μια στάνταρ στιγμή να κάνετε το μωρό σας μπάνιο, φαίνεται πώς τα επόμενο χρόνια το πρώτο μπάνιο του μωρού θα γίνεται με καθυστέρηση. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη ιστοσελίδα Today ‘s Parent, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να γίνεται τουλάχιστον 24 ώρες μετά.

«Είναι απλώς διαισθητικό», λέει η Δρ. Jaffe. «Είναι το καλύτερο για το μωρό και μόλις αρχίσετε να το συνειδητοποιείτε, θα αποκτήσει νόημα.».

Exit mobile version