Κάνετε θεραπεία γονιμότητας; Αν ναι, τότε θα γεννήσετε μέσα σε 5 χρόνια

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας θα γεννήσουν εντός πέντε ετών από την έναρξη της διαδικασίας όπως αποκαλύπτει πρόσφατη ιατρική έρευνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 20.000 Δανές γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπείες γονιμότητας συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI). Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι περισσότερο από το ήμισυ των γυναικών είχαν ένα μωρό εντός δύο ετών από την έναρξη της θεραπείας. Εντός τριών ετών, το 65% των γυναικών είχαν γεννήσει, με το ποσοστό να αυξάνεται σε 71% μέσα σε πέντε χρόνια.

Όμως, οι ερευνητές προειδοποιούν, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ηλικία. Ενώ το 80% των γυναικών ηλικίας κάτω των 35 είχε ένα μωρό μέσα σε πέντε χρόνια, για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 40, μόλις πάνω από το 60% έφεραν ένα μωρό στον κόσμο. Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, μόνο το 26% είχε γεννήσει μέσα σε πέντε χρόνια.

Επιπλέον, ενώ το 57% του συνόλου είχε ένα μωρό, ως αποτέλεσμα των θεραπειών γονιμότητας μέσα σε πέντε χρόνια, το 14% συνέλαβε το παιδί τους με φυσικό τρόπο.

Ο Στιούαρτ Λάβερι, γυναικολόγος και διευθυντής του IVF Hammersmith στο νοσοκομείο Hammersmith, λέει ότι προτείνει στα ζευγάρια να μην εγκαταλείψουν μια φυσική σύλληψη, ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει θεραπείες γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, θα επιτρέψουν στους γιατρούς να δώσουν στα ζευγάρια μια πιο αξιόπιστη ένδειξη για τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν ένα μωρό.

“Το να κάνεις μία θεραπεία γονιμότητας σε μερικά ζευγάρια φαίνεται πως βρίσκονται μέσα σ΄ ένα λαβύρινθο και είναι πολύ σημαντικό να έχουν σωστές πληροφορίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο του αποτελέσματος ακόμα και κατά την έναρξη της», δήλωσε η Σάρα Μαλχάου, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Ο Άνταμ Μπάλεν, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας και καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής και χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λιντς, πιστεύει, ότι η έρευνα θα αποδειχθεί πολύτιμη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να συμβουλεύσουμε τους ασθενείς μας ότι [μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη] δεν σημαίνει ότι κατ ‘ανάγκη θα συμβεί αμέσως και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τις πιθανότητες τεκνοποίησης ενός ζευγαριού για μια περίοδο πέντε ετών”

Κοινές αιτίες της υπογονιμότητας

-Για τις γυναίκες:

-Για τους άνδρες:

Exit mobile version