Μύθος ή αλήθεια ότι όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη συλλαμβάνει πιο εύκολα;

Αν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδάκι πιθανόν να έχετε ακούσει ότι όταν η γυναίκα μένει ξαπλωμένη για λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή συλλαμβάνει πιο εύκολα.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν ισχύει. Είναι επιπλέον τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά μετά τη σπερματέγχυση. Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι επιστήμονες παρουσίασαν τα πορίσματά μιας πολυετούς έρευνας, η οποία τελικά ανατρέπει αυτή τη θεωρία περί… ακινησίας. Η έρευνα διεξήχθη σε 479 γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε σπερματέγχυση εξαιτίας ανεξήγητης ή ήπιας υπογονιμότητας του συντρόφου τους. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με εκείνες τις πρώτης ομάδας να μένουν για 15 λεπτά ξαπλωμένες μετά την σπερματέγχυση και εκείνες της δεύτερης να σηκώνονται αμέσως και να περπατούν.

Τελικά, όπως αποδείχτηκε η ακινησία δεν αυξάνει καθόλου τις πιθανότητες σύλληψης. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να φθάσουν στη σάλπιγγα μέσα σε 5 λεπτά της ώρας έπειτα από τη σπερματέγχυση και ότι μπορούν να επιζήσουν για μερικές ημέρες στη μήτρα, επομένως τι νόημα θα είχε η ακινησία για 10 ή 15 λεπτά;», εξηγησε η υπεύθηνη της ερευνητικής ομάδας, η Ολλανδή επιστήμονας, καθηγήτρια Τζουκγε βαν Ρίσγουικ από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Exit mobile version