Ο παράδοξος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα

Σε πρόσφατη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι παράξενοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας. 

Ένας από αυτούς είναι η κατανάλωση αρκετής ζάχαρης και παρόμοιων προϊόντων. Μελέτη συσχέτισε αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων με την κατανάλωση αναψυκτικών (κανονικών ή λάιτ), ενώ ειδικά η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών συνδέθηκε με φτωχή ποιότητα των παραγόμενων εμβρύων και με χαμηλά ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση καφέ με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκε αρνητικά με την ποιότητα των ωαρίων, ενώ ειδικά ο καφές με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκε αρνητικά και με την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι τα πολλά γλυκαντικά και η ζάχαρη μπορεί να πλήττουν τη γονιμότητα, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Exit mobile version