Πώς επηρεάζει το πράσινο τσάι τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού το πρωί. Είναι ευχάριστο και προσφέρει στο σώμα περισσότερη ενέργεια.

Πλην των άλλων, είναι γνωστό ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία (όπως μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ενίσχυση της μνήμης), αφού είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά.

Φαίνεται όμως ότι δεν κάνει καλό σε ένα πράγμα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος του Ιανουαρίου 2016 στο περιοδικό Journal of Functional Food, η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυγών. Στο πείραμα, εξέθεσαν έμβρυα και προνύμφες μυγών σε διάφορες δόσεις των αντιοξειδωτικών, που περιέχονται στο πράσινο τσάι, γνωστές ως πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού.

Για τις προνύμφες, που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλων πράσινου τσαγιού, υπήρχαν άσχημα νέα: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι “υπήρχε πιο αργή ανάπτυξη, προέκυψαν μικρότερα και παρουσίασαν μια δραματική μείωση του αριθμού των απογόνων”. Οι πολυφαινόλες τις προστάτευαν από αφυδάτωση, αλλά τις έκαναν πιο ευαίσθητες στην πείνα και την υπερβολική ζέστη.

Οι πολυφαινόλες βρέθηκαν επίσης, να έχουν «αρνητικές επιπτώσεις στα αναπαραγωγικά όργανα των αρσενικών και των θηλυκών», όπως η έλλειψη ώριμων ωαρίων στα θηλυκά και ατροφικοί όρχεις στα αρσενικά.

Συνολικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα δεδομένα δείχνουν πως οι υψηλές δόσεις των πολυφαινόλων του πράσινου τσαγιού επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μυγών και προκαλούν γεννετικές ανωμαλίες.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν βρίσκεστε σε διαδικασία προσπάθειας σύλληψης ενός μωρoύ;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μύγες, όχι σε ανθρώπους. Τούτου λεχθέντος, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι μύγες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα. Ο επικεφαλής συγγραφέας της ερευνητικής ομάδας του Mahtab Jafari’s στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine εξηγεί: “Μπορεί το πράσινο τσάι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε χαμηλές δόσεις, η μελέτη μας και κάποιες άλλες, έχουν δείξει ότι σε υψηλές δόσεις, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω εργασία για να γίνουν οποιεσδήποτε οριστικές συστάσεις, αλλά εμείς προτείνουμε ότι το πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.”.

Αν λοιπόν είστε έγκυος ή σκέφτεστε να γίνετε μητέρα, πιθανότατα δεν χρειάζεται κόψετε το αγαπημένος σας ρόφημα αλλά να το καταναλώνετε με μέτρο.

 

Πηγή: womenshealthmag.com

Exit mobile version