Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μια καλή διατροφή θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας εάν θέλετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι υγιεινές συνήθειες γίνονται πιο σημαντικές όταν επιθυμείτε την άφιξη ενός παιδιού, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Σημειώστε και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές.

Όλα τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που συχνά έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα. Συμπεριλάβετε τα στη διατροφή σας σταδιακά και συνεχώς.

Κατανάλωση βιταμινών

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες όταν θέλετε να μείνετε έγκυος, αφού η καθεμία ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο, όπως εξηγείται παρακάτω:

Βιταμίνη Β: Βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών των γυναικών. Συμβάλλει στον σχηματισμό του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Βιταμίνη C: Εκτός από την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγει την παραγωγή ωοκυττάρων στις γυναίκες και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.
Βιταμίνη D: Αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να αποκτήσετε αυτές και άλλες ομάδες βιταμινών φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα εάν πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμινών.

Λίπος

Συνιστώνται λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα 3, 6 και 9. Στους άντρες, προκαλούν την ωρίμανση του σπέρματος. Στις γυναίκες, μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Κατανάλωση ψευδαργύρου και σεληνίου

Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο στους άνδρες αυξάνουν την ποσότητα των αρσενικών ορμονών. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν την ποσότητα του σπέρματος. Η έλλειψη αυτών των ορυκτών στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα στοιχεία σε λαχανικά, ψάρια, τόνο, σαρδέλες, σπόρους και καρπούς.

Μειώστε την ποσότητα του καφέ

Η πρόσληψη καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής εάν θέλετε να μείνετε έγκυος. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να εξαλείψετε τον καφέ από τη διατροφή σας.

Εάν είναι πολύ δύσκολο, μειώστε την κατανάλωσή, με μέγιστο δύο φλιτζάνια την ημέρα και στρέψτε προς τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Exit mobile version