Σύλληψη: Είστε έτοιμη να ξαναπροσπαθήσετε μετά από μια αποβολή;

Η αποβολή ναι μεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες τις γυναίκες αλλά δεν παύει να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που ο γιατρός δίνει το «πράσινο φως» και επιτρέπει στο ζευγάρι να συνεχίσει την προσπάθεια.

Το ψυχολογικό κομμάτι όμως, ίσως είναι και το πιο δύσκολο αφού αυτό που περνάει από το μυαλό κάθε ζευγαριού που επιθυμεί να αποκτήσει παιδάκι είναι: «Κι αν αποβάλουμε ξανά;»

Διώξτε την αρνητικότητα

Είναι λογικό μετά από μια αποβολή να φοβάστε ότι θα συμβεί ξανά και ξανά. Ο φόβος υπάρχει και η αλήθειά είναι πώς οι γυναίκες φοβόμαστε πάντα για το χειρότερο. Πιστεύουμε ότι δεν θα αποκτήσουμε ποτέ παιδιά ή ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γενετικά.

Αφού λοιπόν τα συζητήσετε όλα αυτά με τον γυναικολόγο σας και ξεκαθαρίσετε αυτά τα ζητήματα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δυστυχώς οι αποβολές είμαι μες στη ζωή, ότι συμβαίνουν ακόμα και στις υγιείς γυναίκες και ότι έχετε όλη την καλή θέληση και διάθεση να προσπαθήσετε και πάλι με τον σύντροφό σας για να αποκτήσετε παιδάκι. Αυτή η θετική στάση θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά μετά την αποβολή και θα σας γλιτώσει από το επιπλέον άγχος. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το στρες και το άγχος έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας, ειδικά με τη σύλληψη.

Αλλά τι γίνεται αν υπάρχει πρόβλημα υγείας;

Προτού σκεφτείτε το χειρότερο σενάριο, ενημερωθείτε για την πραγματική κατάσταση της υγείας σας από τον γιατρό σας. Ακόμα κι υπάρχει πρόβλημα, θυμηθείτε πόσο πολύ έχει προχωρήσει η επιστήμη. Η εστίαση στα αρνητικά, δεν θα βοηθήσει αν και καταλαβαίνουμε πώς στην αρχή τουλάχιστον, είναι δύσκολο.

Σωματικά έτοιμη;

Μήπως κάνατε έκτρωση ή αποβάλατε φυσιολογικά; Οι γιατροί συνήθως συστήνουν να περιμένετε να περάσουν τρεις κύκλοι μέχρι την επόμενη προσπάθειά αλλά μετά τη «φυσική» αποβολή, οι γυναίκες τείνουν να δοκιμάσουν αφού τελειώσει η πρώτη περίοδος ή όταν αισθάνονται ψυχολογικά έτοιμες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Έχετε θρηνήσει;

Έχετε ξεπεράσει το στάδιο της θλίψης σχετικά με αποβολή σας; Αν όχι θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να ξαναδοκιμάσετε διότι αν ξανασυμβεί (εννοείται πώς διατηρείτε την αισιοδοξία σας αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα), η συναισθηματική θλίψη θα είναι καταστροφική. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματα και τους φόβους σας: η αποβολή ναι είναι κάτι πολύ δυσάρεστο αλλά να ξέρετε πώς δεν είστε η μόνη και δεν είστε μόνη. 

Είναι ο σύντροφός σας έτοιμος;

Είναι ο σύντροφός σας έτοιμος για το δεύτερο γύρο; Μην ξεχνάτε και τα συναισθήματα του συντρόφου σας σε όλα αυτά.

Τυχόν επόμενα βήματα;

Μήπως ο γιατρός σας σας ζήτησε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις ή κάποιες άλλες εξετάσεις πριν ξεκινήσετε και πάλι τις προσπάθειες; Αν απαντήσατε ναι, ολοκληρώσατε τον κύκλο των νέων εξετάσεων; Ακούστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Το σεξ δεν είναι αγγαρεία

Όταν μια γυναίκα έχει βιώσει αποβολές ή θέματα υπογονιμότητας, το σεξ, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αγγαρεία.

ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!

Φυσικά, ο γυναικολόγος σας μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για την γονιμότητά σας αλλά εσείς δεν έχετε κανένα λόγο να μην απολαμβάνετε το σεξ. Ναι μπορεί να σας είναι δύσκολο, αλλά δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον:

Μόλις νιώσετε έτοιμες προσπαθήστε ξανά! Να θυμάστε πώς πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει την αποβολή είναι σήμερα ευτυχισμένες μανούλες. Το μωρό σας θα έρθει!

Exit mobile version