Η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη μειώνει το άγχος

Οι μέλλουσες μανούλες που δεν τρώνε θαλασσινά είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους συγκριτικά με τις γυναίκες που τρώνε υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLΟS ONE, έδειξαν ότι οι έγκυες που δεν τρώνε θαλασσινά έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα στρες κατά την 32η εβδομάδα της κύησης, σε σχέση με όσες κατανάλωναν ψάρι τακτικά. Στην έρευνα συμμετείχαν 9.500 γυναίκες οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικά μοτίβα: παραδοσιακή διατροφή, διατροφή βασισμένη σε επεξεργασμένες τροφές, διατροφή με πολλά γλυκά και χορτοφαγική.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος από ό, τι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε κρέας και ψάρι.

Παρά το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς πολλές γυναίκες είναι αγχωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες για υγεία τους και να αυξήσουν τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού ή να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η έλλειψη του κρέατος και των ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνει το άγχος δεδομένου ότι οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται κατά την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με την δρ. Τζουλιάνα Βάζ που συμμετείχε στην έρευνα «μια διατροφή που περιέχει δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, όσπρια και ψάρια τρεις φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική για τις εγκύους. Αντιθέτως, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, γιατί δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά».

«Για να έχουμε μια υγιή εγκυμοσύνη, οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και όχι κάτι το ιδιαίτερο για την εγκυμοσύνη», συμπληρώνει η Βάζ.

Αυτό που συστήνουν οι ερευνητές στις έγκυες είναι να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών όπως τον καρχαρία και τον ξιφία επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του βρέφους.

Exit mobile version