Η χαρά της κλωτσιάς: Πότε θα «ακούσω» το μωρό μου;

Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης σας είναι όταν θα αισθανθείτε τα πρώτα φτερουγίσματα στην κοιλιά σας που σημαίνουν ότι το μωρό σας έχει αρχίσει και κλωτσάει.

Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη μέλλουσα μητέρα αφού έτσι βεβαιώνεται ότι το μωρό μέσα της αναπτύσσεται σωστά και δένεται ακόμα περισσότερο μαζί του.

Πότε θα αισθανθώ το μωρό μου να κλωτσάει;

Τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας, θα τις αισθανθείτε μεταξύ της 16ης και της 25ης εβδομάδας κύησης. Αν πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη μπορεί να μην «ακούσετε» το μωρό σας μέχρι και την 16η εβδομάδα κύησης. Στην δεύτερη όμως εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τα μωρά τους κλωτσάνε ήδη από την 13η εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι να συμβεί κάποια στιγμή που είστε ήρεμη ενώ κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη.

Πώς θα είναι το «αίσθημα της κλωτσιάς»;

Οι έγκυες γυναίκες περιγράφουν την κλωτσιά σαν να έχουν μια πεταλούδα στο στομάχι που φτερουγίζει ή σαν νευρικές συσπάσεις. Την πρώτη φορά που θα σας κλωτσήσει το μωρό και εάν είστε για πρώτη φορά έγκυος όπως προαναφέραμε θα είναι δύσκολο να το καταλάβετε. Οι μαμάδες ωστόσο που διανύουν τη δεύτερη ή τρίτη τους εγκυμοσύνη λόγω εμπειρίας μπορούν και ξεχωρίζουν την κλωτσιά από το αίσθημα της πείνας π.χ ή άλλες φυσικές κινήσεις. Όσο όμως η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και όταν φτάσετε στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι κινήσεις του μωρού σας θα είναι πιο διακριτές και θα είστε σε θέση να τις καταλαβαίνετε.

Πόσο συχνά θα κλωτσάει το μωρό μου;

Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αισθάνεστε αυτό το φτερούγισμα μια στο τόσο. Αλλά όσο μεγαλώνει το μωρό σας και συνήθως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου οι κλωτσιές θα δυναμώσουν και θα είναι όλο και πιο συχνές. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, μέχρι το τρίτο τρίμηνο το μωρό σας θα κινείται περίπου 30 φόρες την ώρα!  
Να ξέρετε πάντως ότι τα μωρά έχουν την τάση να κινούνται περισσότερο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθώς εναλλάσσονται μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Είναι συνήθως πιο δραστήρια μεταξύ 21:00 μ.μ. και 01:00, την ώρα δηλαδή που εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Αυτή η απότομη αύξηση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας. Τα μωρά, επίσης, μπορεί να ανταποκριθούν σε ήχους ή αφή και μπορεί να κλωτσήσουν ακόμα και το σύντροφό σας αν κουλουριάζεται μαζί σας στο κρεβάτι!

Θα πρέπει να καταγράφω τις κινήσεις του μωρού μου;

Μόλις οι κινήσεις του μωρού σας σταθεροποιηθούν (συνήθως μετά την 28η εβδομάδα κύησης), οι γιατροί συστήνουν να παρακολουθείτε όλες εκείνες τις μικρές κλωτσιές και γροθιές για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Για να μετρήσετε τις κινήσεις, επιλέξτε μια ώρα που ξέρετε ότι είναι πιο δραστήριο (συνήθως μετά από ένα γεύμα). Ξαπλώστε άνετα ή καθίστε σε μια καρέκλα και μετρήστε τις κινήσεις. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εντός δύο ωρών.

Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας είναι λιγότερο ζωηρό από το συνηθισμένο καλέστε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό και τις κινήσεις του μωρού.

Κι αν δεν αισθανθώ το μωρό;

Εάν δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη τις 25 εβδομάδες κύησης και δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται, μην πανικοβάλλεστε! Καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει, θα είστε σε θέση να διακρίνετε καλύτερα τις κινήσεις του. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι κάποια μωρά κάνουν λιγότερες κινήσεις συγκριτικά με άλλα. Η έλλειψη κίνησης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το μωρό σας κοιμάται. Μπορεί επίσης να νιώθετε λιγότερες κλωτσιές και χτυπήματα μετά την 32η εβδομάδα, επειδή το μωρό σας έχει μεγαλώσει και έχει λιγότερο χώρο για να κινηθεί στη μήτρα.

Χρονολόγιο με τις κινήσεις του μωρού

Εδώ είναι ένας μικρός οδηγός με τις πιθανές κινήσεις του μωρού σας:

Εβδομάδα 12: Το μωρό σας θα αρχίσει να κινείται, αλλά το πιθανότερο είναι να μην  καταλάβετε τίποτα επειδή είναι ακόμα πολύ μικρό.

Εβδομάδα 16: Ορισμένες έγκυες αισθάνονται ένα μικρό φτερούγισμα. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι είτε αέρια είτε κλωτσιά!

Εβδομάδα 20: Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί όντως να αρχίζετε να αισθάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

Εβδομάδα 24: Οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ελαφριές συσπάσεις όταν το μωρό σας έχει λόξυγκα!

Εβδομάδα 28: Το μωρό σας πλέον κινείται κανονικά. Μερικές από τις κλωτσιές και τα χτυπήματα μπορεί ακόμη και να σας κόψουν την ανάσα!

Εβδομάδα 36: Η μήτρα σας δεν έχει και πολύ χώρο επειδή το μωρό έχει μεγαλώσει οπότε και οι κινήσεις ίσως λιγοστέψουν λίγο.

Πηγή: webmd.com

Exit mobile version