Ημικρανίες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν είστε έγκυος, χωρίς αμφιβολία έρχεστε αντιμέτωπη με νέα άλγη και πόνους.

Εάν είστε όμως μία από τις εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ημικρανίες, μπορείτε να είστε ευτυχείς γιατί η εγκυμοσύνη διευκολύνει τα συμπτώματα της ημικρανίας. Αλλά ακόμα και αν δεν αισθάνεστε καλύτερα, οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις ημικρανίες.

Τι προκαλεί τις ημικρανίες;

Τι είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί τις ημικρανίες δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Αλλά φαίνεται ότι οι ημικρανίες προέρχονται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Όταν ξεκινάνε οι ημικρανίες τα εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσουν τις ημικρανίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στις ημικρανίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση και η εμμηνόπαυση αλλάζουν τα συμπτώματα των ημικρανιών στις γυναίκες. Επίσης η σεροτονίνη φαίνεται ότι έχει ρόλο «κλειδί» στις ημικρανίες.

Καταγράψτε τα συμπτώματα σε ένα προσωπικό ημερολόγιο

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι οι μόνες που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα συνδυασμό των αιτιών. Για παράδειγμα, το άγχος, τα ελλιπή γεύματα και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία.

Κάποιες ημικρανίες μπορεί να κρατήσουν ώρες. Αν μάλιστα δεν κάνετε και τίποτα για να τις αντιμετωπίσετε μπορεί ακόμα και να κρατήσουν μία ή δυο ημέρες. Οι ημικρανίες γενικά είναι αρκετά απρόβλεπτες. Έτσι, ενδεχομένως από την εγκυμοσύνη μπορεί μια γυναίκα να απαλλαγεί εντελώς από τις ημικρανίες σε κάποια άλλη όμως μπορεί να μην είναι υποφερτές.

Ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε τα συμπτώματα θα σας επιτρέψει να τις παρακολουθείτε καλύτερα. Αυτό θα βοηθήσει και τον γιατρό σας να κάνει καλύτερη διάγνωση για το ποια θεραπεία να ακολουθήσετε προκειμένου  να ανακουφιστείτε.

Κάθε φορά που έχετε πονοκέφαλο σημειώστε:

•    Ακριβώς τα συμπτώματα: πότε νιώθετε πόνο, το αίσθημα του πόνου και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα όπως εμετός ή ευαισθησία στο θόρυβο, τις μυρωδιές, ή έντονο φως.
•    Πόσο χρόνο κράτησε ο πονοκέφαλος: δηλαδή πότε ξεκίνησε και τι ώρα τελείωσε.
•    Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώσατε το τελευταίο 24ωρο πριν από τις ημικρανίες.
•    Οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον σας, όπως π.χ κανένα ταξίδι, αλλαγή καιρού ή διατροφής.
•    Οποιαδήποτε θεραπεία που μπορεί να δοκιμάσατε και αν βοήθησε ή επιδείνωσε τον πονοκέφαλο.

Ημικρανίες και προεκλαμψία

Ο έντονος πονοκέφαλος  μπορεί να προκληθεί από μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προεκλαμψία. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός είναι εκείνος που θα αξιολογήσει την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τον ενημερώσετε  για όλα τα φάρμακα που παίρνετε καθώς και τα φυσικά συμπληρώματα. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ημικρανίες.

Το ημερολόγιο με τα συμπτώματα θα τον βοηθήσει ιδιαιτέρως καθώς και το ιατρικό ιστορικό σας. Αυτό που αποκλείεται βεβαίως είναι η αξονική τομογραφία και άλλες εξετάσεις ακτινολογίας διότι κατά την εγκυμοσύνη η ποσότητα της ακτινοβολίας βάζει το έμβρυο σε κίνδυνο.

Τι μπορώ να κάνω;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ημικρανίες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

•    Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτά που ξέρετε ότι σας ενοχλούν όπως π.χ κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα.
•    Κρατήστε ένα χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και σνακ.
•    Πίνετε άφθονο νερό.
•    Παρακολουθήστε μαθήματα γιόγκας ή άλλης τεχνικής για να χαλαρώσετε.
•    Όταν ο πόνος είναι έντονος δοκιμάστε τις παγοκύστες, το μασάζ και ξεκουραστείτε σε  ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο.

Φάρμακα για τις ημικρανίες;

Εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος σύντομα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να μείνετε μακριά από τα φάρμακα εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο. Μαζί βέβαια, θα συζητήσετε τις πιθανές επιπτώσεις ενός φαρμάκου για το αγέννητο μωρό σας.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα φάρμακα για τη θεραπεία ή την πρόληψη της ημικρανίας θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό επειδή έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στα μωρά και με επιπλοκές της κύησης. Για παράδειγμα, κάποια έχουν συσχετιστεί με αιμορραγία, αποβολή, ή ενδομήτρια κύηση.

Exit mobile version