Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Πόσο επηρεάζει το έμβρυο;

Εάν η υγεία σας δεν είναι αρκετή για να σταματήσετε το κάπνισμα τότε η υγεία του μωρού σας θα έπρεπε να είναι, αφού σύμφωνα με έρευνες το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία του μωρού σας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά.

Η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στα τσιγάρα),το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες που εισπνέετε από το τσιγάρο μεταφέρονται μέσω του αίματος και πηγαίνουν κατευθείαν στο μωρό.  Τι προκαλεί όμως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
•    Μειώνει το οξυγόνο τόσο για εσάς όσο και για το μωρό
•    Αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς του μωρού
•    Αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής
•    Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να γεννηθεί πρόωρα το μωρό ή να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.
•    Μεγαλώνει ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με αναπνευστικά προβλήματα.

Όσα περισσότερα λοιπόν τσιγάρα καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στο μωρό.

Πώς το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Το παθητικό κάπνισμα η έκθεση δηλαδή στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα από την έγκυο, επηρεάζει εξίσου την κύηση και αυτό επειδή ο καπνός του τσιγάρου ή του πούρου περιέχει ακόμα πιο επικίνδυνες ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη κ.α) Εάν εκτίθεστε τακτικά σε παθητικό κάπνισμα αυξάνεται αυτομάτως και ο κίνδυνος να αναπτύξετε εσείς και το μωρό σας καρκίνο του πνεύμονα, εμφύσημα, άσθα, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα μωρά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα κινδυνεύουν επίσης από το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Πώς μπορώ να σταματήσω το κάπνισμα πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν πολλά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που διατίθενται για τις έγκυες. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποβάλετε αυτή τη συνήθεια αλλά ρωτήστε και τον γιατρό σας να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

•    Καταχωνιάστε σπίρτα, αναπτήρες και σταχτοδοχεία.
•    Μην επιτρέπετε σε φίλους και οικογένεια να καπνίζουν μέσα στο σπίτι και γενικότερα ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας.
•    Πίνετε λιγότερα ροφήματα με καφεΐνη αφού πλέον για τους περισσότερους καφές και τσιγάρο πάνε μαζί.
•    Αλλάξτε τις συνήθειές που έχετε και συνδέονται με το κάπνισμα. Εάν π.χ καπνίζετε κατά την οδήγηση ή όταν αισθάνεστε στρες, δοκιμάστε άλλες δραστηριότητες για να αντικαταστήσετε το κάπνισμα.
•     Μασήστε τσίχλα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) για εκείνες τις στιγμές που θα θέλετε τσιγάρο.
•     Μείνετε δραστήριες για να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο και να μην σκέφτεστε το τσιγάρο.
•    Για να εκτονωθείτε εάν έχετε ένταση γυμναστείτε, διαβάστε κανένα βιβλίο, πηγαίνετε μια βόλτα ή ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι.
•    Αποφύγετε τα μέρη όπου συχνάζουν πολλοί καπνιστές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα υποκατάστατο νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι τσίχλες νικοτίνης και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που κυκλοφορούν στην αγορά για να βοηθήσουν τον καπνιστή να σταματήσει το τσιγάρο, αν και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα στέρησης στους καπνιστές ωστόσο η ασφάλεια αυτών των προϊόντων δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς σε έγκυες γυναίκες. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας μάλιστα, συνιστά την τσίχλα νικοτίνης μόνο εάν έχουν αποτύχει όλες οι υπόλοιπες θεραπείες όπως π.χ οι ομαδικές συνεδρίες.

Exit mobile version