Οι ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλούνται στα έμβρυα από το κάπνισμα

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω αποδείξεις ότι ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει πραγματικά το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, κοιτάξτε προσεκτικά την γκριμάτσα αυτού του αγέννητου μωρού (κορυφή) στο 4D υπερηχογράφημα.

Η μαμά του καπνίζει κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα. Στη συνέχεια, κοιτάξτε πόσο ήρεμο και άνετο φαίνεται το κάτω έμβρυο – του οποίου η μητέρα δεν καπνίζει.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια του Lancaster και Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν τα 4D υπερηχογραφήματα  20 διαφορετικών εμβρύων από την 24η έως την 36 εβδομάδα της κύησης και διαπίστωσαν ότι τα μωρά των καπνιζόντων µητέρων είχαν υψηλότερο ποσοστό κινήσεων στο στόμα, συγκριτικά με τον γενικό κανόνα. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, μία τέτοια κίνηση αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Οι γιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν μπορεί να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παλαιότερη μελέτη του University College London (2011), η οποία βασίστηκε σε μελέτες των τελευταίων 50 ετών και κατέληξε σε συγκεκριμένα, σαφή στοιχεία για το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι το κάπνισμα. Συγκεκριμένα:

Ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο: Το κάπνισμα σχετίζεται με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο του εμβρύου, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και από την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Συγγενής καρδιοπάθεια: Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά των καπνιστριών μπορεί να εμφανίσουν συγγενείς καρδιοπάθειες, εξαιτίας των οποίων θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες σε χειρουργεία με κίνδυνο να μην γίνουν ποτέ εντελώς καλά.

Κίνδυνος θνησιγένειας: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, μπορεί ακόμα να ευθύνεται για περιστατικά θνησιγένειας (όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού).

Exit mobile version