Οι έγκυες με διαβήτη δεν χρειάζεται πια να τρυπάνε τα δάκτυλά τους

 

 

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ωραίες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας.

Ο ερχομός μιας νέας ζωής από την ίδια την γεμίζει χαρά, αγάπη και κυρίως προσμονή και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει κάθε μαμά. Αυτό, ωστόσο, που δεν λείπει από τις περισσότερες μέλλουσες μανούλες είναι το άγχος για την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης χωρίς προβλήματα. Κάθε εγκυμοσύνη, όμως, είναι διαφορετική και πολλές γυναίκες καλούνται από τους γιατρούς τους να ακολουθήσουν κάποιες οδηγίες ώστε να φέρουν με ασφάλεια το μωρό τους στον κόσμο.

Άλλες περιπτώσεις περισσότερο και άλλες λιγότερο σοβαρές μπορεί να στεναχωρήσουν ή να αγχώσουν μια έγκυο κάνοντας την καθημερινότητα της πιο δύσκολη ή ελαφρώς πιο απαιτητική. Οι έντονες ναυτίες και οι εμετοί που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε υπρέμεση αλλά και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι κάποια από αυτά που μπορεί να εμφανιστούν σε μια μέλλουσα μαμά. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ρωτάμε το γιατρό μας ακόμη και την παραμικρή απορία και να αναφέρουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, μας ανησυχεί.

Ένα από τα ζητήματα, επίσης, που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ο διαβήτης. Είναι ένα συχνό φαινόμενο καθώς περίπου 7,5% των εγκύων έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ενώ τα στατιστικά αναφέρουν πως 1 στις 7 γυναίκες θα εκδηλώσουν διαβήτη κύησης. Περίπου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης γίνεται η εξέταση της καμπύλης σακχάρου η οποία μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αγχώσει μια έγκυο αλλά όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακολουθώντας τις κατάλληλες οδηγίες.

Ο γιατρός ενημερώνει την έγκυο ότι όσες γυναίκες έρθουν αντιμέτωπες με τον διαβήτη κύησης εμφανίζουν κίνδυνο εκδήλωσης υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας και γι’ αυτό το λόγο συστήνεται να μετρούν τη γλυκόζη τους 4 έως 10 φορές την ημέρα για καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτό τις αναγκάζει να μετρούν την γλυκόζη τους τρυπώντας τα δάκτυλά τους κάτι που πολλές γυναίκες τις ενοχλεί σ’ αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής τους. Σίγουρα πρόκειται για μια ενοχλητική διαδικασία που μπορεί να αγχώσει και να στεναχωρήσει μια μέλλουσα μαμά ενώ πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι θα ήταν κάτι που θα ήθελαν να είχαν αποφύγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αυτής της τόσο όμορφης και μαγικής περιόδου.

Τα καλά νέα είναι πως πλέον υπάρχει τρόπος να μετρήσει μια έγκυος που έχει διαβήτη τη γλυκόζη της χωρίς να τρυπηθεί καθόλου! Σίγουρα όποια μαμά που αντιμετώπισε κάτι τέτοιο στην εγκυμοσύνη της μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό και εύχρηστο είναι αυτό. Πρόκειται για ένα εντελώς πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης που λέγεται FreeStyle Libre το οποίο κάνει τον έλεγχο μόνο με μια σάρωση. 

Η συγκεκριμένη συσκευή παρέχει κλινικά αποδεδειγμένη ακρίβεια και ασφάλεια στη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (πράγμα πάρα πολύ σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση) ενώ δεν χρειάζεται πλέον η έγκυος να τρυπάει τα δάκτυλά της κάθε λίγες ώρες. Απολαμβάνει, λοιπόν, την εγκυμοσύνη της με λιγότερο στρες, λιγότερο πόνο, περισσότερη ευκολία και περισσότερη διακριτικότητα σε σχέση με τον έλεγχο γλυκόζης αίματος με τρύπημα στα δάκτυλα.

Η έγκυος μπορεί να μεταφέρει με ευκολία παντού τη συσκευή FreeStyle Libre έχοντάς την στην τσάντα της και με μια σάρωση να δει όλα τα δεδομένα. Μπορεί τη στιμή που βρίσκεται σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, να σαρώσει απλά το χέρι της και να έχει αμέσως ένα αποτέλεσμα. Στην οθόνη εμφανίζεται η τρέχουσα ένδειξη της γλυκόζης, την κατεύθυνση και το ρυθμό μεταβολής της ενώ προσφέρει ένα γράφημα γλυκόζης των τελευτείων 8 ωρών. 

Οι μέλλουσες μαμάδες με διαβήτη παρακολουθούν με αυτό τον τρόπο τη γλυκόζη τους εύκολα και με ασφάλεια και κερδίζουν ακόμη περισσότερες στιγμές ηρεμίας στην εγκυμοσύνη τους για να χαϊδέψουν την κοιλιά τους χωρίς τρυπήματα, πόνο και άγχος! 

 

Exit mobile version