Όσα πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Έχετε αποφασίσει με τον σύντροφό σας να κάνετε μωράκι;

Για να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία για μια καλή και υγιή εγκυμοσύνη δείτε τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά για το μωρό που θα φέρετε σε λίγους μήνες στον κόσμο.

Ενσωματώστε το φυλλικό οξύ στη καθημερινή σας διατροφή

Προτού ακόμη μείνετε έγκυος αναλάβετε δράση για να έχετε ένα υγιές μωρό. Πώς; Αρχίστε να προσλαμβάνετε καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ καθώς και η βιταμίνη Β12 είναι συστατικά, η έλλειψη των οποίων έχει ως αποτέλεσμα ελαττωματική σύνθεση του DNA σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται.

Αυτά τα πολύτιμα διατροφικά συστατικά τα συναντάμε σε πολλά τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα φασόλια, αλλά οι περισσότερες γυναίκες καλό είναι να καταναλώνουν χάπια φυλλικού οξέως καθώς βοηθά στην πρόληψη σοβαρών ανωμαλιών που μπορεί να συμβούν προτού μείνετε έγκυος.

Κάντε ένα γενικό τσεκ απ

Επισκεφτείτε το γιατρό σας λίγους μήνες πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος. Ρωτήστε τον σχετικά με:

•    Τα εμβόλια ή τις εξετάσεις που χρειάζεστε.
•     Ξεκινήστε τις προγεννητικές βιταμίνες.
•    Μάθετε ποια φάρμακα επιτρέπονται και ποια απαγορεύετε να παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ραντεβού με τον οδοντίατρο

Γνωρίζατε ότι ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη; Βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι όσο το δυνατόν υγιέστερα πριν μείνετε έγκυος. Αυτό είναι καλό για το μωρό καθώς και για το χαμόγελό σας. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας των ούλων και η ασθένεια των ούλων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας.

Ανεβείτε στη ζυγαριά σας

Το να είστε πολύ αδύνατη μπορεί να σας δυσκολέψει στη σύλληψη. Από την άλλη εάν έχετε πολλά κιλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την εγκυμοσύνη, με τον τοκετό και να σας βάλει σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η άσκηση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος πριν μείνετε έγκυος.

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώνε υγιεινά από τώρα, πριν μείνετε έγκυος δηλαδή. Ζητήστε από το σύντροφό σας να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Θα χρειαστείτε πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Έτσι θα πρέπει το καθημερινό πρόγραμμα τις διατροφής σας να περιλαμβάνει φρούτα, ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε περιεκτικότητα λιπαρά.

Καφές με μέτρο

Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το πρωί αν δεν πιείτε πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ; Δεν είναι κακό αν περιορίζεστε μόνο στο ένα φλιτζάνι, άντε δύο το πολύ! Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ιδανική κατανάλωση καφέ ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 200 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με δύο φλιτζάνια καφέ. Μη ξεχνάτε να συμπληρώνετε γάλα!

Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στην κακιά αυτή συνήθεια. Το κάπνισμα εκτός του ότι μπορεί να σας δυσκολέψει στη σύλληψη, κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού, να έχει χαμηλό βάρος το μωρό ακόμα και να οδηγήσει σε αποβολή. Θέτει, επίσης, το μωρό σας σε κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). 

Ζητήστε και από το σύντροφό σας να σταματήσει κι εκείνος το κάπνισμα. Το να παραμείνετε παθητική καπνίστρια είναι επίσης επικίνδυνο. Εάν χρειάζεστε βοήθεια μιλήστε με το γιατρό σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Είναι καλύτερα να περιορίσετε την κατανάλωση του αλκοόλ πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη. Αλλά και η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για τυχόν ανωμαλίες και μαθησιακά προβλήματα. Ένα ποτήρι κρασί προφανώς δεν εμπνέει ανησυχία αλλά επειδή οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει ακόμα  πόση ποσότητα αλκοόλ προκαλεί προβλήματα είναι ασφαλέστερο να το αποφύγετε τελείως.

Φτιάξτε τον προϋπολογισμό σας

Θέλετε το καλύτερο για το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο. Υπολογίστε τότε από τώρα τον προϋπολογισμό σας και οργανώστε καλύτερα τα σχέδιά σας. Εξετάστε προσεκτικά τι θα αγοράσετε: προίκα του μωρού, εξοπλισμός για το δωμάτιο, ρούχα και παιχνίδια. Σκεφτείτε επίσης και τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα όπως π.χ το να πάρετε ρουχαλάκια από πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος.  

Exit mobile version