Πέντε πράγματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια του τοκετού

Σε λίγο καιρό από τώρα θα κρατάς στην αγκαλιά σου το πρώτο σου παιδί και όσο ο καιρός πλησιάζει, τόσο μεγαλώνει το άγχος και η αγωνία σου για τη στιγμή αυτή. Για εσένα είναι κάτι καινούργιο, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την οποία θέλεις να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται από άλλες μαμάδες που την έχουν βιώσει.

Ξέρεις για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού θα έχεις πόνους και συσπάσεις ενώ αν μια γυναίκα δεν αντέχει τους πόνους, υπάρχει και η επισκληρίδιος. Ξέρεις, επίσης, πως μπορεί να υπάρξουν διάφορες επιπλοκές και αν χρειαστεί θα κάνεις καισαρική.

Όμως, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια του τοκετού και που είναι λίγο πιο… απρόβλεπτα. Δείτε παρακάτω κάποια απ΄ αυτά, όπως τα αναφέρει το Parents.com.

Ναυτία και εμετός

Δεν πρόκειται μόνο για συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού, ειδικά κατά το ενεργό στάδιο όπου η επίτοκος «σπρώχνει» το μωρό προς τα έξω.

Ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου

Οι ίδιοι μυς που μας κάνουν να πηγαίνουμε στην τουαλέτα, χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Έτσι, συχνά στον τοκετό πολλές είναι η επίτοκοι, που – άθελά τους – ενεργούνται, ακόμα και αν τους είχε γίνει κλύσμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας του τοκετού.

Τοκετός με παρατεταμένη διάρκεια

Το πρώτο στάδιο του τοκετού συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις. Κάποιες φορές όμως αυτές οι φάσεις δεν συμβαίνουν τόσο γρήγορα όσο συνήθως με αποτέλεσμα να διαρκεί ένας τοκετός περισσότερο από 20 ώρες. Φαινόμενο αρκετά συχνό, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά.

Κατακράτηση πλακούντα

Αυτό συμβαίνει όταν μετά τον τοκετό ο πλακούντας ή κάποιο κομμάτι του έχει μείνει κολλημένο στη μήτρα. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός προκαλεί συσπάσεις μήτρας ώστε να εκδιωχθεί ο πλακούντας.

Αιμορροΐδες

Και αυτό είναι αρκετά συχνό ως φαινόμενο. Να εμφανισθούν δηλαδή αιμορροΐδες.

Exit mobile version