Περιμένετε αγόρι; Είναι πιθανότερο να έχετε προβλήματα κύησης

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους είναι πιθανό να έχουν οι γυναίκες που κυοφορούν αγοράκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Μετά από ανάλυση πάνω από μισό εκατομμύριο γεννήσεων στην Αυστραλία, οι ερευνητές δήλωσαν πως το φύλο του μωρού θα μπορούσε να συνδεθεί με την υγεία μητέρας και παιδιού.

«Το φύλο του μωρού έχει άμεση σχέση με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Δρ. Πέτρα Βέρμπουργκ, του Ινστιτούτου Έρευνας Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

Τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα, το οποίο προκαλεί στα βρέφη περισσότερα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι γυναίκες που κυοφορούν αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης (διαβήτης κυήσεως), και προ­εκλαμψία, μια σοβαρή κατάσταση που έχει να κάνει με την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, «είναι πιθανό να υπάρχουν γενετικοί παράγοντες», δήλωσε η Βέρμπουργκ σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ορισμένα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο πλακούντας, το όργανο που θρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, είναι διαφορετικός σε αγόρια και κορίτσια.

«Ο πλακούντας είναι κρίσιμος για την επιτυχία της εγκυμοσύνης» δήλωσε η Κλερ Ρόμπερτς, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Ρόμπινσον.

Για τη νέα μελέτη, Βέρμπουργκ, Ρόμπερτς και οι συνεργάτες τους αξιολόγησαν περισσότερες από 574.000 γεννήσεις στην Αυστραλία από το 1981 έως το 2011.

Σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα αγόρια είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης και 24% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη γέννηση μεταξύ 30ης και 33ης εβδομάδας και 17% υψηλότερς πιθανότητες για γέννα στην 34η έως την 36η εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι τελειόμηνη εγκυμοσύνη είναι μεταξύ 39ης και 41ης εβδομάδας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επιπλέον, ο διαβήτης κύησης ήταν 4% πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες που κυοφορούν αγόρια, και για προεκλαμψία ήταν το 7,5%.

Ωστόσο, οι γυναίκες που κυοφορούν κορίτσια είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας νωρίς στην εγκυμοσύνη, απαιτώντας πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι συμβουλές, είναι οι ίδιες όπως και για όλες τις γυναίκες που μένουν έγκυες, είπε ο Ρόμπερτς. Να ακολουθούν οι μητέρες μια ισορροπημένη διατροφή και προσπαθούνε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος πριν από τη σύλληψη.

«Ακόμη και αν η εγκυμοσύνη ήταν απρογραμμάτιστη», είπε η Βέρμπουργκ, «υπάρχει τρόπος για μια γυναίκα να μειώσει τον κίνδυνο για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.». Όπως να σταματήσει το κάπνισμα, να μην πίνει αλκοόλ και να ασκείται.

Exit mobile version