Ποιο πρόβλημα υγείας αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής;

Είναι μια ατυχία που δυστυχώς συμβαίνει στη ζωή και δεν είναι άλλη από την αποβολή. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ, 15 – 20% των γυναικών μπορεί να βιώσουν μια αποβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τώρα όμως μια νέα έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας βρέθηκε ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο για τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό τον όρο, η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Επηρεάζει μάλιστα περισσότερες από 170 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Σε μια μελέτη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν περίπου 15.000 γυναίκες από όλα τα κρατικά νοσοκομεία της Σκωτίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν  υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης επιπλοκής της κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση αυτή.

Πόσο υψηλός είναι όμως ο κίνδυνος; Υπάρχουν σχεδόν 76% περισσότερες πιθανότητες για αποβολή και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για εξωμήτρια κύηση, όπου δηλαδή το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες.

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν επίσης δυσκολία σύλληψης, καθιστώντας τους κινδύνους ακόμα πιο ανησυχητικούς.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την ενδομητρίωση μπορείτε να φέρετε ένα υγιές μωρό στον κόσμο.

Η Susan Lin, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ενδομητρίωσης.

Ενημερώστε το γιατρό σας για την κατάστασή σας

Αν δεν είναι ήδη ενήμερος, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει ότι έχετε ενδομητρίωση. Η γνώση είναι δύναμη σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν επιπλοκές.

Ελέγξτε τις σάλπιγγες

Μια καλή ιδέα είναι να ελέγξετε με τον γιατρό σας τις σάλπιγγές σας πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.

Να προσέχετε

Ακούγεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό, ειδικά αν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Φροντίστε να τρώτε υγιεινά και να ξεκουράζεστε αρκετά.

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακά

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους. Συνήθως πρόκειται για αντισυλληπτικά και αντι-φλεγμονώδη, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη τους από τη στιγμή που είστε έγκυος καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.

Exit mobile version