Πώς η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη βάζει σε κίνδυνο το μωρό;

Η λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών στην εγκυμοσύνη αποτελεί δίλημμα για τις εγκύους αλλά οι γιατροί συχνά σημειώνουν ότι η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του μωρού.

Νέα έρευνα ενισχύει το δίλημμα, αποκαλύπτοντας ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι βλαβερή για τον εγκέφαλο των μωρών.

Ερευνητές του National University of Singapore, αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αναπτύσσεται διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές διάθεσης και άγχους, αργότερα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Anqi Qiu, του National University επέλεξε 157 εγκύους και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που μετρούσαν την κατάθλιψη κατά την 26η εβδομάδα κύησης.

Στη συνέχεια, εντός 2 εβδομάδων από τη γέννηση, πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο των νεογνών. Το σχήμα της αμυγδαλής φάνηκε το ίδιο στα μωρά είτε η μητέρα είχε εμφανίσει κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είτε όχι.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν λιγότερη συνδεσιμότητα στη δεξιά περιοχή της αμυγδαλής σε μητέρες που εμφάνιζαν τα περισσότερα συμπτώματα. Η συγκεκριμένη μη φυσιολογική ‘καλωδίωση’ μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνα στηρίζει την ιδέα ότι οι έγκυες θα πρέπει να ακολουθούν αγωγή για την κατάθλιψη στην αρχή της κύησης.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί από συστηματικό έλεγχο των εγκύων για συμπτώματα κατάθλιψης και έναρξη αποτελεσματικής αγωγής.

Παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε πάντως ότι τα παιδιά των καταθλιπτικών γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν και τα ίδια κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry.’

Exit mobile version